30. maj 2012 19:50
Tudi jaz mislim da cena in kvaliteta izdelkov ali pridelkov nista nujno sorazmerno rastoča. Že pri sadju in zelenjavi lahko vidimo, da je npr. bolj okusen paradižnik julija bistveno bolj poceni kot tisti "brez okusa" sredi februarja. Zaradi sezone, seveda.
Če pogledamo samo tipično poletno zelenjavo, je zaradi mene lahko lupljena v Hofru, Lidlu ali pa piše gor Lušt - pozimi je po mojem vsa iz istih virov - umetno ogrevanih rastlinjakov. Paprika je februarja v vseh trgovinah videti enako, paradižnik in bučke tudi ... cene so lahko zelo različne, ampak kvaliteta pa po mojem ne variira bistveno.
Ali take stvari v "nesezonskem" času kupujemo ali ne, je pač naša izbira, kot povsod. Dokler bo povpraševanje, bo pač tudi ponudba.
Prav tako je čisto naša odločitev, ali nas pri nakupu bolj privlačijo zveneča imena ali pač ne. Že pri ponudbi trgovskih znamk vidimo, da zanje izdelke izdelujejo itak (tudi slovenski)proizvajalci, ki sicer dražje tržijo svoje izdelko tudi pod svojim imenom (npr. jogurt Olimp je iz Pomurskih mlekarn, pap. robčki Tuš so iz Palome itd.). Od nas je odvisno, koliko smo pripravljeni prebrati droben tisk na embalaži oz. koliko zaupanja imamo v določeno znamko in koliko smo pripravljeni za nek izdelek sploh plačati.
Kar pa se (ne)priljubljenosti pozameznih znamk in imen izdelkov tiče - meni je lahko neki pralni prašek super, soseda ga bo tolalno skritizirala, bo pa recimo navdušena nad okusom sladoleda določene znamke, ki ga jaz ne prenesem. Pa zaradi tega najinega subjektivnega mnenja ni nujno, da je izdelek sam po sebi odličen ali zanič.
Mojca