23. jan 2005 15:10
miš, ok, obljuba dela dolg:
v moji knjigi je 10 receptov za brezglutenski kruh, bom napisala za začetek 2 ali 3, pa imena ostalih in boste povedali, kaj vas zanima, ok?
Ampak POZOR: TI RECEPTI NISO PREIZKUŠENI, no, vsaj jaz jih nisem, ker pri nas ni nihče alergičen na pšenično moko in je nadomestek precej drag, zato jih pač nisem delala. Vendar po mojih izkušnjah iz te knjige pretiravajo v količini tekočine, zato bi je jaz an vašem mestu dala manj, je pa to odvisno malo tudi od okusa...
Sicer pa lahko uporabit katerikoli navadni recept in namesto bele moke daste nadomestek, pa je, le da včasih manj vzhajajo in niso tako rahli. Na začetku foruma aparat za peko kruha, mislim, da je ga. Hana imela recepte za take kruhe.
OK, zdaj pa tile recepti:
OSNOVNI BELI KRUH BREZ GLUTENA:
325 ml mleka (na sobni temperaturi)
4 žlice sončničnega olja
2 rahlo stepeni jajci
450 bele moke brez glutena (nadomestek bele moke, najdete na policah z zdravo hrano)
2 žlici sladkorja
1 žlička soli
1 paketek suhega kvasa
V posodo avtomata namesti mesilni (getilko) in jo postavi v avtomat. V skledi zmešaj mleko, olje in jajci ter vlij v posodo. Čeuz posuj moko, tako da popolnoma prekriješ tekočino (to gre čisto lahko, saj moka plava na vodi, nič bat:). Potresi sladkor povsod po moki, dodaj še sol. Naredi majhno jamico v sredini moke in vanjo vsuj suhi kvas.
Zapri pokrov in nastavi željeno nastavitev (pravi, da so navadno najboljši rezultati pri hitri peki (Rapid bake), če imate možnost na avtomatu nastavite še velikost kruha (poglejte ali je pri vašem bodočem aparatu 450 g velik ali srednje velik kruh; navadno je to velik kruh) in nastavite še željeno zapečenost (1 ali 2 stopnji), nato pa pritisnite gumb Start. Tukaj še priporočajo, da po nekaj minutah gnetenja, dvignete pokrov in s plastično spatulo postrgate iz sten, če se je kaj prijelo, nato pa spet zaprete pokrov. Sem to že delala, večinoma pa ne kompliciram, ni potrebe, sploh pa nemogoče, ker se navadno kruh peče čez noč, da imamo zjutraj svežega.
Ko je kruh pečen, z rokavicami ali prijemalko dvignite posodo in iz nje stresite kruh in iz njega gnetilko, če je ostala v nejem. Tu priporočajo hlajenje na rešetki, nekateri ga porkrivajo z deko, jaz ga samo zavijem v kuhinjisko krpo. Smisel vsega tega je, da ne ostane v posodi, ker sicer "zašvica" - skorja se razmoči zaradi kondenzirane vlage ob ohlajanju.
OSNOVNI ČRNI KRUH BREZ GLUTENA
Je popolnoma isti kot beli, le da vzamete črno moko brez glutena.
KRUH S SVEŽIMI ZELIŠČI
* 400 g bele moke brez glutena (nadomestek)
* 55 g čičerikine moke
* 275 ml vode
* 2 jajci
* 4 žlice olivnega olja
* 4 žlice nasekljanih svežih zelišč (petršilj, bazilika, origano, drobnjak)
* 55 g drobno naribanega parmezana
* 1 žlica sladkorja
* 1,5 žličke soli
* 2,5 žličke suhega kvasa
Postopek je podoben, samo da k vodi, jajcem in olju primešate takoj že tudi sveža zelišča. To dobro zmešate in vlijete v posodo od kruhopeka, čez posipate parmezan, potem moko, tako da prekrijete celo tekočino, potem potresete sladkor, sol in v luknjico kvas. Zaprete pokrov in nastavite želeno nastavitev... (naprej isto)
* če mene vprašate, je tale vrstni red čisto vseeno, samo da date na dno tekočino (vse tekoče zadeve) in čez moko - eni dajo sladkor, sol in kvas vsako v en kot, drugi skup, tretji potresejo sladkor čez vse,... Eni dajo sveža zelišča v vodo (loigično, da se ne izsušijo), eni na vrh, isto je s sirom... Probajte! Kdor lahkoje pšenico, pa naj nadomesti nadomestek v receptu z belo moko.
Veri