8. maj 2012 2:00
Merjinaa je napisal/a: |
Meni je pediatrinja svetovala naj poskusim sinu (5 let), ki ne sme laktoze, dajato kozje mleko. Tako, da ga sedaj pije kozjega in malo kravjega kateremu so odvzeli laktozo. Nekje sem prebrala, da ima najmanj laktoze ovčje mleko, takoj za njim pa je kozje. Po zaužitju ni nikoli tarnal, da bi ga bolel trebušček, tako da bom nadaljevala s tem kozjim mlekom, pa še zdravo je. Ps; ali morda kdo ve, ali je mleko ljubljanskih mlekarn brez laktoze nevarno? Slišala sem, da ni najbolj primerno zaradi postopka odvzema mlečnega sladkorja? LP
|
1. kozje mleko vsebuje skoraj enako laktoze kot kravje, pribl. 5 % (oz. minimalno manjšo količino, manj kot 0,5% razlike) . (Materino mleko pa okrog 7%). Res pa ima kozje več maščob oz.malo drugačne maščobe, zato povzroča manj prebavnih težav.
2. zanimivo bi bilo izvedeti, kakšno tehnologijo za odstranjevanje laktoze uporabljajo v Ljubljanskih mlekarnah - prav bi bilo, če tisti, ki širi govorice o škodljivosti, to tudi jasno razloži. Vprašaj torej podrobneje tistega, ki ti je namignil o škodljivosti mleka brez laktoze....
Načeloma pa se za razgradnjo laktoze uporabljajo naravni encimi iz bakterij ali plesni - torej poteka proces povsem enako kot v normalnem človeškem črevesju.
Sicer pa, zakaj neki naj bi bilo kozje mleko bolj zdravo kot adaptirano???
Včasih, ko ni bilo druge izbire, seveda bolje kot nič...
Če imaš lastne koze, no ja ...
Drugače je pa kozje mleko primerno za kozliče. Za dojenčke pa človeško - ali pa tisto, ki so ga naredili čimbolj podobnega pravemu.
Menda pa se po trenutnih slovenskih smernicah kravje (ali kozje) mleko itak uvaja kot glavni napitek šele po 1. letu starosti.
Torej - hude škode sicer najbrž ne bo, razen če ne naletiš na brucelozo - ampak kake bistvene koristi pa tudi ne. Edino če verjameš, da je osnovni cilj industrije, da nas zastruplja, kmetje pa delajo izključno za dobrobit ljudi...
Nasja