Moja (skoraj) šestletnica se je odločila, da ima dovolj svoje službe kot "kuhinjska pomočnica" in da bo počasi čas, da tudi ona začne ustvarjati samostojno. Ker se je okrog mene v kuhinji smukala že od malega, ji je osnovna kuharija kolikor toliko znana. Pa seveda, vsake toliko ponoviva osnove varnega kuhanja (recimo, da režemo zelenjavo in ne prstov; pa kako se postavi lonec na štedilnik in da je vroča voda vroča in notri ne tlačimo svojih prstkov, ne glede na to, kako zanimivi so mehurčki ).
Torej: zdaj je ona prevzela en dan v tednu, ko sama pripravi kosilo za družino (smo pa samo trije, tako da zelo veliko ni). Seveda ji pri kritičnih delih (kot je npr. vzeti stvar iz pečice in odcediti pašto) pomagam, ampak drugače pa hoče biti čim bolj samostojna. Zaenkrat zna pripraviti kuskus, skuhati pašto (si nastavi uro, glede na to, kaj piše na škatli), naredi enostavno paradižnikovo omako (torej, omako iz steklenice zlije v lonček in pogreje), od sladic naredi žepke z jabolki (s kupljenim listnatim testom) in zna pripraviti solato. Zdaj, ker jaz ne bi vsako sredo jedla pašte s paradižnikovo omako, razmišljam o tem, kaj naj ji še "namignem", da bo enostavno, a dobro.
Bere pa še ne, tako da kakšne hude kuharske knjige ji ne morem kupiti - sem sicer gledala, obstaja nekaj materiala, ampak bo verjetno bolje, če se prej nauči brati, ker slikice ne zadoščajo.
Torej: kako ste svoje otroke uvajale v svet samostojne kuharije? S čim so začeli, kakšne recepte so ustvarjali, kako ste jim pomagali pri usvajanju znanja? Pa - če imate kakšen nasvet za enostaven kuharski recept, bo zelo dobrodošel :)
barbara_s