17. apr 2012 21:19
Kupujem navadno zelene, bolj redko bele in tudi teh še svoj živ dan nisem lupila. Kot rečeno, enega prelomim in druge v šopu odrežem na isto dolžino. Divjih špargljev pa na žalost nimam kje dobiti.
Vanja
17. apr 2012 21:19
Kupujem navadno zelene, bolj redko bele in tudi teh še svoj živ dan nisem lupila. Kot rečeno, enega prelomim in druge v šopu odrežem na isto dolžino. Divjih špargljev pa na žalost nimam kje dobiti.
Vanja
17. apr 2012 22:27
Sem jedla tole: kako je to dobro...
Kitajski pečeni rezanci s šparglji, na vrh pa pražen tofu s sezamom ...
mamamia
18. apr 2012 11:03
Jaz sem zadnjič kupila bele, pa so tako grenki, da niso za jest
Kakšna ideja, kako jim to grenkobo omilit?
yulchi
18. apr 2012 11:11
Olupi jih, v vodo dodaj sladkor, sol in maslo.
Kjer je volja, tam je pot. Trixi
18. apr 2012 12:54
Letos je suša, zato so tudi beluši bolj grenki, kot običajno.Če te moti grenki okus, ga lahko omiliš s tem, da jih kuhaš v večji količini vode,dodaš drugo zelenjavo, ki ublaži okus (por,korenje,koleraba...) in (ali) meso.Če dodaš še testenine ali riž, pa solato iz domačega vrta
jovita
18. apr 2012 13:25
Hvala za nasvete in odgovore. Kupila sem jih pri najboljšem sosedu (v akciji )...in bi jih morala skoraj vse odlomit stran, da bi bili ok. No, bom porabila za osnovo za juho ...kakšno zelenjavno. Lp!
18. apr 2012 15:13
Nnatalija, za prihodnjič, tudi čisto sveže nabrani beluši bodo postali vlaknasti in "leseni" skoraj do vršička, če jih bomo nekaj dni hranili in ne uporabili takoj. Tile iz trgovine so bili vejetno nabrani že nekaj dni pred tvojim nakupom, zato pa so bili tako "nitkasti".
Še najbolje se ohranijo, če sveže nabrane zavijemo v vlažno krpo in hranimo v hladilniku ... vendar več kot dva, tri dni se ne splača čakat.
Mi jih imamo na srečo doma, jih sproti naberemo, kolikor jih pojemo in so slastni, da je kaj. Včasih smo rezali zelo dolge poganjke, globoko pod nasipom iz zemlje, pa smo kmalu ugotovili, da to nima smisla. Do tam, kjer se beluš lepo prelomi, je super sočen, ostali (nižji) del poganjka pa je vlaknast oz, ga moraš olupiti že zelo na debelo, če hočeš kaj od njega.
Razlika med "belimi" in "zelenimi" beluši pa je samo v tem, da so "beli" zasuti z nasipom iz zemlje ali peska, da poganjek raste v temi. Vsak beluš postane zelen, če mu pustimo, da zrase in zemlje na svetlobo (fotosinteza, seveda :)
Pri nas doma jih imamo en del pod nasipom in jih režemo pod zemljo, takoj, ko vidimo, da je na površino pokukala glavica, en del pa "kar tako", da rasejo svobodno in jih nabiramo zelene.
Mojca
18. apr 2012 19:25
Tudi jaz moje beluše najprej olupim, nato pa odrežem oleseneli del. Včeraj sem jih nato na koščke narezane dodala dušenemu rižu, na koncu pa dodala na rezance narezan čemaž. Takšna rižota je zame božanska.
18. apr 2012 20:31
Sama pa rada skuham cele šparglje,vodi dodam malo masla.Kuhane in ohlajene šparglje zložim na krožnik..skuham 4 trdo kuhana jajca,rumenjake zmiksam ,dodam kis,olje,sol in malo pora,da dobim preliv...prelijem po špargljih,pustim samo glavico ven in delček spodnjega dela ,kjer si postrezemo...na ta rumenjakov preliv pa nariban trde beljake,kot snegec...okusno in lepo postreženo
Vrtejbenka
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Karamelna omaka
Koruzna pogača, obogatena s kefirjem