14. apr 2012 12:58
Dobrodošla, Pravnica 2
Prav fino, da si odprla tako temo, zaradi odličnih lapsusov v postih sem se fajn nasmejala
Veš, kaj pa mene zanima - a ti je tak "milk+cookies" način prehranjevanja blizu že od otroštva ali te to "drži" šele krajši čas?
Si bila tudi kot otrok izbirčna oz. se ti je ostala hrana upirala? Ali so te morda starši na vse pretege silili, da moraš pojesti vse, kar ponudijo, pa zdaj pač neskončno uživaš v hrani po svojem okusu?
V svoji mladosti sem poznala dekle, ki je vsaj dve leti "furala" zelo specifičen jedilnik, skrajno osiromašen v primerjavi s tistim, kar smo jedli (oziroma, kar smo morali jesti) ostali otroci. Ta punca je jedla samo Čokolino, jabolka zelene barve in čisto govejo juho. Mi je zvenelo neverjetno, ko sem slišala starše o tem govoriti z njenimi starši, ko pa smo potem preživeli skupaj 10 dni s souporabo kuhinje na morju, sem videla, da je vse res. Takrat sva z bratrancem seveda protestirala, zakaj morava midva recimo za kosilo jesti zelenjavno mineštro, ta deklica pa vsak dan Čokolino in jabolka ... pa so naju zmeraj utišali. Res pa je, da na sprehodu, kjer so nam starši privoščili sladoled, to dekle ni niti trznilo ob pogledu na slaščičarno. Ga ni jedla. No, od takrat je minilo kakih 30 let, kako je dekle potem odraščalo in kaj je jedlo ne vem, se mi je pa dostikrat kasneje postavljalo vprašanje, če je možno, da kdo dejansko vse življenje uživa samo v treh ali štirih okusih hrane?
Sprašujem čisto iz firbca, nikakor ne obsojam. Pač zanima me, če so ti ostali okusi in strukture hrane tuji in zanič ali pač niti nisi nikoli čutila želje, da bi poskusila recimo svežo solato, korenček, kislo zelje, ribe itd.
Ko gledam svoja najstnika, mi je zanimivo, kako se jima je izbor "užitne" hrane iz veselja nad raznovrstnimi okusi iz prvih dveh let življenja zelo skrčil na nekaj zelo preprostih jedi v času vrtca in nekaj let OŠ, potem pa sta začela počasi spet okušati nekatere jedi, ki so bile prej "bljak in fuj". Zdaj postajata spet "vsejedca" (v smislu tega, da recimo od kosila ne pojesta zgolj koščka mesa in krompirja, ampak tudi zelenjavne priloge, občasno solate itd.)
Tista vmesna leta se mi je zdelo, da nekaterih jedi "ne marata", ker jih tudi vrstniki kot po pravilu "niso marali" ... kot se tudi sama sebe spomnim, da pač "nisem jedla" špinače in kuhane zelenjave, ker "vsi pravijo, da je zanič"
Mojca