31. mar 2012 6:17
Kanarček - vem da je zate danes že prepozno - pa vseeno.
Jaz se držim tega pravila - vse kar ima kremo je potrebno pripraviti v bistvu tik pred zdajci - mogoče večer pred uporabo, da se okusi prepojijo in to hraniti v kakšni hladni kleti ali hladiniku. Prej tudi kakšen dan ali dva lahko spečeš le biskvitne plošče in podobno, ter dobro ohlajeno hraniš npr. v kleti dobro zavito v folijo, da se ti robovi ne izsušijo.
Potice lahko komot pripraviš tudi 3 ali 4 dni prej - ohlajeno dobro zaviješ v prozorno folijo in hraniš na hladnem.
Piškote lahko napečeš tudi kakšen teden prej - hraniš na hladnem v dobro zaprtih posodah. Le tisti piškoti, ki so nadevani s kremami (marmelada, čokolada - ni problem) morajo biti nadevani zadnji dan - kreme so ponavadi občutljiva stvar. Tudi npr. breskvice ali razne rumove in podobne kroglice lahko pripraviš vsaj 3 ali 4 dni prej in jih hraniš vdobro zaprti posodi na hladnem. Breskvice pustiš, da se malo osušijo, potem pa jih komot zložiš v škatlo in dobro zapreš.
Razne pite nadevane s sadjem lahko spečeš kakšen dan ali dva pred uporabo. Meni je všeč čisto tanko razvaljano piškotno testo, nadevano ali s podušenimi jabolki ali mogoče s slivami (zlošena samo ena plast slivovih polovičk) ali kombinacijo marelične marmelade in koščkov svežih marelic in nato pokrito s tudi tanko plastjo piškotnega testa.Vse skupaj je nato pečeno visoko manj kot dva prsta in se da lepo rezati na majhne koščke. Bolj kot je sadje sočno v bistvu manj časa je obstojna ta pita. Je pa praktično, ker hitro dobiš veliko koščkov.
Šarklji, marmorni kolači in pecivo podobnega tipa tudi lahko spečeš 2-3 dni pred uporabo, nekatere celo več - vse moraš seveda ohlajene dobro zaviti v prozorno folijo, da se ne sušijo.
Tako ponavadi delam sama in se mi še ni zgodilo, da bi bilo s kakšnim pecivom kaj narobe.
lepo soboto
tedyka