14. mar 2012 9:50
Strinjala bi se z Vandelino jr. v tem, da gre pri odločitvah ZZZS, žal, prevelikokrat za denar. Ostalo pa ni tako enostavno.
- Na odločbo ZZZS se lahko v roku 5-ih dni (obdobje navedeno na odločbi) delovnih pritožita zavarovanec (delavec) in/ali delodajalec.
- Osebni zdravnik bo "dal nov bolniški list" le, če je razlog bolniške odsotnosti drug, sicer pa praviloma ne. Navedeno se včasih tudi zgodi, če ima pacient več zdravstvenih problemov, izda se nov bolniški list, zaradi drugega razloga odsotnosti, potem pa se krog res ponovi v finančno breme delodajalca.
- Prav tako osebni zdravniki pazijo (če drugega ne (?!), zaradi financ), da bolanih ljudi ne pošljejo prezgodaj v službo, saj če je prekinitev med eno in drugo odsotnostjo manj kot 10 delovnih dni (obdobje navedeno v ZDR), je plačnik druge odsotnosti takoj ZZZS.
Sicer se pa tudi jaz zgražam nad delovanjem ZZZS (pa še marsikaterega drugega zavoda) in človek se boji bolezni, saj smo vse bolj številke, s številkami (eni "zadaj" imajo denar, drugi ne).
Vedeti pa moramo tudi, da je del problema tudi v naši družbi, ki samo išče (seveda ne vsi ljudje, sicer bi sistem že zdavnaj propadel, se pa bojim, da gremo proti temu) možnosti za izkoriščanje sistema in pa odobravanje/strinjanje družbe, če sistem izkoristi "navadni" delavec. Se strinjam Vandelina jr., o morali raje ne bi. Človek, o katerem govorite, ki se ustraši (pri sebi, ne na glas), da kaj bodo v službi mislili, da simulira, tak že ima (najmanj zametek) morale, zavedanja, ker človek, ki izkorišča sistem se o tem sploh ne bi spraševal.
Z našim zdravstvom je nekaj hudo narobe. Če bi imela možnost odločanja, bi ukinila vse privatne prakse zdravnikov (mini izjeme: estetika, verjetno še kaj, kar ne more iti na "kartico")!!! Tu se je začel problem in zato se le-ta stopnjuje (ni preteklik, še traja in bo trajal). Če plačaš osebno, si takoj na vrsti, če ne (oz. gredo stroški na tvoje zdravstveno zavarovanje) pa čakaš, čakaš in če bog da, dočakaš. In zato so roki na čakalnih listah tako odmaknjeni v prihodnost, ker ti, ki naročajo, ne morejo vedeti, kdo vse bo popustil, obupal,... in bo plačal iz svojega žepa. In zato tudi jaz, ker sem trmasta (in hvala bogu, ker problem ni tako pereč, si lahko "privoščim", da čakam (če bi me bolelo kot hudir, kaj mislite, da bi naredila?)), čakam, da me pokličejo...
Se sprašujem, zakaj že plačujemo prispevek za zdravstveno zavarovanje in dodatno zdravstveno zavarovanje?