6. mar 2012 0:11
Evo, spet jaz.
@Blanchi: čaki mal, saj smo še ne ladji, ko pridemo v Iquitos itak bojo fotke na vrsti.
Uf, tole vas pa mora zelo zanimat: malo prej videl kolibrija ( prej nikoli ) in sicer z okna ( zaprtega, s razdalje cca 1 m ), ni se pustil dolg ogledovat, je takoj ugotovil, da v cvetu, na drevesu, ki ga je prišel obiskat ni ničesar, me pogledal z unim pogledom " kaj zjaš, a nisi nikoli videl ptiča ", in odletel.
Danes tudi videl, skor čudo ( slika spodaj ): na drevesu cvetovi različnih barv, skor na istem peclju, rumeni in rdeči, tokrat različno kot enkrat prej eno grmovje, tole se mi zdi še bolj čudno.
Matr, kam sem prišel, tolk čikit in muher s dekolteim največjih številk, jaz pa šavje slikam. Kaj pa čem, če si ne upam.
Danes grem po cesti, pa grem v eno knjigarno ( ma, tam me nič ne zanima, ampak, če gre gruča čikit, jaz se prej izmaknem, da me ne obkolijo, pa hočejo, kaj vem kaj..........), pa v knjigarni je lepo klimatizirano, pa nikoli ni gužva ), jaz se pa delam, kao, knjige me zanimajo. Morete mislit, kolk sem bil presenečen, ko sem odkril eno hrvaško knjigo, saj veste tisto, Kamo sutra od Vasje Jana ( pa mimgrede, to pa meni ni čist jasno: tale Vasja Jan, je čist slovensko ime in priimk, zakaj je pol knjiga v hrvaščini? ). Ma, konec koncev, *ebiga, ni mi treba vsega vedet, ne bo se svet zaradi tega ustavil.
Morda še kakšna beseda o Limi: pred prihodom sem imel resnično čisto napačno predstavo. Ne vem zakaj, sem mislil, da je to med bolj umazanimi in zanemarjenimi mesti. Tukaj sem se prepričal, da je ravno obratno: je med bolj urejenimi mesti, rekel bi sveta, ne le J. Amerike. Urejajo in čistijo ( ureng ) le center mesta, dalje na periferiji pa ni ravno zgledno čisto ( no, jaz sem bil le na enem koncu periferije, tam kjer je botanični vrt , to je nek vrt s šavjem ). Upoštevati je treba, da mesto ima cca 7 milijonov prebivalcev, in ta " center " mesta zajema območje kot recimo ( na uč ) enih pet Ljubljan. Taksi, od Mirafloresa do plaze de armas pelje cca 20 minut in nikjer ne vidiš nič neurejenega. Tukaj, kot, da se svetovna kriza nič ne spozna ( jaz stručko, ni mi treba gledat bilanc, to ugotovim sprehajanjem po ulicah ), precej se gradi. Mesto je čist moderno. No sedaj sem se spomnil pisanja o Iquitosu in Pucallpi: tukaj, v samopostrežbi, v delikatesi so oblečeni kot kururgi, z maskami na ustih, rokavicami........... *ebiga, drugi HACCAP, kaj češ. Seveda je okrog merkadov še kar veliko malih privat trgovin, ki prodajajo " sve i svašta ". Tudi prosjaki so, vendar v veliko manjšem številu kot drugje.
No, da bi ne bilo vse tako idilično, treba je povedat tudi nekaj drugega: pistoljerose. Pred vsako mal večjo trgovino, vsako banko, skor, pred vsakim bančnim avtomatom, pošto, skor na vsakem vogalu stoji možakar, redkeje ženska s pištolo za pasom in to ne s tam neko pokalico za vrabce strašit, s pištolo kot se šika: 9 mm ( jaz ravno nisem stručko za pištole, vendar kaliber 9 mm naboj na uč lahko ločim od onega manjšega cca 7 mm ). To pa vem zaradi tega, ker imajo dodatno strelivo za " tokom " ( a se tako reče unem usnjenem, v čem je pištola? ). Zanimivo je, da pri ženskah ( teh je največ prometnih policajk ) za pištolo ni nikoli dodatnega streliva. Jaz si to razlagam tako, da, ko je gusto, moški izvadi pištolo in začne streljat kar tako, da si da korajžo, ženske so ( po moje ) bolj preudarne in streljajo le na " tarčo " in tako rabijo manj streliva. Zgodba za sebe je plaza de armas, tam je predsedniška palača, okrog katere je na vsakih 20 ( na uč ) m policaj s brzostrelko, v sosednjih ulicah pa po tri policaja ( policia nacional, squadron verde, karkoli to pomenilo ). Matr, kolk se varno mora počutit njihov predsednik.
Toliko pokalic, kot jih vidiš po enournem sprehodu po mestu po moje nima niti ena slovenska vojašnica skupaj.
Uf, ne morem več, bodi dovolj za danes. Le še nekaj fotk.
ežoj