Miti in paradoksi o hrani

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

15. feb 2012 9:45

dromat je napisal/a:

Margarina je bolj zdrava od masla!?? Ne.

Dejansko vsebuje margarina predelane maščobe, katere telo ne zna prestreči in gredo te maščobe "direktno" v kri, medtem ko maščobe iz masla telo predela, jih del izloči, del shrani v maščobne celice in del spusti v kri. Tako da margarina ni za bolnike srca in ožilja. Tisti narisan srček pa jih samo zavaja glede holesterola. Saj končno tudi sončnično olje nima holesterola, pa je za srce in ožilje škodljiva v njem cvrta hrana.

Paradižnik povzroča raka!? Ne.

Mi ni jasno zakaj, razen če ješ mogoče samo paradižnik in paradižnik, ampak poznal sem nekoga, ki zato paradižnika ni jedel celo življenje.

dromat
No ja, v resnici gredo prav nekatere kratke maščobne kisline iz masla direktno v portalni krvni obtok, medtem ko morajo biti dolgoverižne maščobne kisline ne glede na izvor vedno spakirane v svojo transportno obliko (hilomikroni). Metabolizem maščob tam nekje do prebave in absorpcije še kar nekako razumemo, potem se pa stvari nekoliko zakomplicirajo in stroka še zdaleč ni rekla zadnje besede, tako da gede zdravstvenih vplivov enih in drugih tečejo še vedno obsežne polemike, ki se takole vsakih nekaj let zavrtijo za 180 stopinj, tako da je treba malo zaupati lastni pameti, pa seveda temu, da je mati vseh modrosti še vedno zmernost. lp, proxima

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

15. feb 2012 21:54

čeprav sama  soje ne uživam, ker je moj želodec ne prenaša, se popolnoma strinjam z vašim mnenjem. V medijih se pojavlja vedno več nasprotujočih trditev o škodljivosti in  pozitivnih učinkih  določenih živil.  Mislim, da smo potrošniki vedno bolj osveščeni in vedno manj nasedamo tovrstnim zavajanjanjem, čeprav nekatere trditve povzročajo pri nekaterih dvome in zmedo. Če uživamo raznovrstna, kakovostna živila, brez slabe vesti in štetja kalorij ter pri tem  počasi uživam, potem je vsaka hrana zdravilo.

atic

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

16. feb 2012 0:33

Moje mnenje je, da je "resnico" o soji lansirala mesnopredelovalna industrija. Kot nam je "resnico" o nevarnosti ptičje in potem še prašičje gripe lansirala farmacevtska industrija. Tu je še ogromno drugih "resnic", na katerih služijo multinacionalne družbe. Gre za mastne dobičke. Posameznik je pri tem nepomemben.

LP

booris

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

16. feb 2012 1:22

Da ostanem v okviru teme: Gob se ne sme pogrevati.

Drži in ne drži. Nekatere gobe to prenesejo, druge ne. Gobe so še zelo neraziskane, kaj se dogaja z njimi med kuho in predvsem pozneje med pogrevanjem, še ni čisto raziskano. Ne priporočam pogrevati gob, ki so že v osnovi pogojno užitne (npr. bisernica, žametasti goban, sivolistna žveplenjača ... jih je kar precej), tiste, ki pa so tudi surove užitne, vam tudi pogrete ne bodo delale težav (gojeni šampinjoni, sirovke, tudi gobani, a ne vsi ...). Tudi sam imam izkušnjo, kako ti lahko sicer užitna, a pogreta goba obrne in dobesedno ožame želodec.

H gobjim jedem se ne sme piti alkohola. Drži in ne drži. K večini gobjih jedi lahko mirno spijete kozarec ali dva vina, če pa so v gobji mešanici tintnice, bodo posledice kar hude. Še nekaj je takšnih gob. So hujše kot policaji, v organizmu ne sme biti niti sledu alkohola, kar pomeni, da že dan ali dva pred zaužitjem gob ne smete piti in ne smete piti še dan ali dva po zaužitju takšnih gob. Velike tintnice teh težav ne povzročajo.

LP

booris

dromat  

član od: 12.2.2012

sporočila: 11

16. feb 2012 10:57

booris je napisal/a:

Mraznica-štorovka je pogojno užitna ravno ker 2 dni ne bi smel piti alkohola. Zato sem tudi odklonil vložene kozarce teh gob. Saj ne da sploh kaj pijem vsak teden, ampak da bi pa zato moral prav paziti dva dni, pa se mi ne da, ker to pomeni da bi moral biti na alkohol prav pozoren. Takšne pozornosti si pa ne zasluži.
dromat

Sporočilo je spremenil(a) dromat dne 16. 2012 10:57

Sporočilo je spremenil(a) dromat dne 16. 2012 10:59

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. feb 2012 11:14

Mene pa zanima kaj menite o pogrevanju jetrc v omaki? V omako dam smetano, malo moke, gorčico, sol in poper, pa vodo ali juho in čebulo. Moja mama pravi, da se je njena babica strogo držala pravila, da se jetrc ne pogreva. In zdaj si ne upamo poskusit (Kakršnokoli drugo meso v taki omaki bi brez pomislekov pogrela.)

Kakšno je vaše mnenje in vaše izkušnje s tem?

JJ

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. feb 2012 11:17

To pa prvič slišim, da pri uživanju mraznic ne smeš piti alkohola. Za tintnice ne rečem, mraznice so pa pogojno užitne zato, ker surove vsebujejo strupe, ki se s kuhanjem razgradijo.

lp

cervus

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

16. feb 2012 11:30

Mislim, da ni nikakršnih zadržkov pred pregrevanjem jetrc. Dobro je le, da jih posolimo sproti, ko jih serviramo, ker če pa nekaj časa stojijo že posoljene, pa postanejo trde. Potem pa niso več tako dobre. Sicer pa jih jaz vedno pogrejem kasneje, če ostanejo od kosila. Še nikoli ni bilo pri nas nikomur slabo po pogretih jetrcah.

zeta

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. feb 2012 11:42

Zeta, spet hvala Naslednjič, ko bomo imeli jetrca, bom poskusila Ti zaupam

JJ

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

16. feb 2012 12:11

JJ jedla pogrete jetrce n-krat doma, rezultati isti kot pri zeti, se pravi nobenih težav nikoli

Viva Meier

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti