Pozdravljeni
Na kratko, kolikor bom lahko: z možem sva lastnika hiše. Prej sta bila tast in tašča. Tast je umrl, tašča pa je del prepisala na moža-sina. Sedaj tašča živi z drugim partnerjem. Dogovorili pa smo se, če več ne bo s tem partnerjem, da ji priskrbiva stanovanje. Naj omenim, da nismo v dobrem odnosu več. Čeprav še živi pri tem partnerju, je vseeno zahtevala stanovanje, kar sva ji tudi ugodila. Midva sedaj plačujeva najemnino, ona pa stroške stanovanja. Tak je bil dogovor, preko notarske pogodbe, čeprav uradno nama ni bilo potrebno še priskrbeti stanovanja. Ampak to je že druga zgodba. Zanima me naslednje. Rada bi, da bi se odjavila od zdajšnjega stalnega prebivališča. Prijavljena je še tu, kjer je živela prej, se pravi v tej hiši, kjer živiva z možem. Kot vem, nima niti prijavljenega začasnega prebivališča. Malo sem brskala po internetnih straneh in prebrala, da lahko zahtevava, da se odjavi, saj lahko dokaževa, da več ne živi tu. Vsak posameznik pa mora poskrbeti, da si uredi in prijavi novo prebivališče. Uradno naj bi bila tudi v uradnem prekršku, saj če ne javiš v 8 dneh spremembo, lahko plačaš kazen. Zdaj če dobro razumem, je zakon na moji strani a ne? Ali? Rada bi, da se prijavi tam kjer sedaj živi se pravi pri partnerju ali pa tam kjer ima podjemno pogodbo. Glavno sama bi rada z možem, da se od tu odjavi, saj več ni lastnica te nepremičnine in je že kar nekaj let preteklo, da se je preselila. Lahko to zahtevam?
Prosim za odgovore oz. kakšne so moje oz. njene pravice pri tem.
bisagolf