11. feb 2012 20:51
limnol ti je natresla veliko nasvetov, jaz bi dodala nekaj pomembnega: takoj ko juha zavre, zmanjšaj ogenj na minimum in potem na majhnem ognju, v delno pokritem loncu, kuhaj naprej. Tako bo juha ostala bistra, četudi ne boš pobrala pen, ki se naberejo, preden zavre (jaz jih ne pobiram).
Čebulo, preden jo daš v juho, prereži na pol in jo opeci na plošči in potem dodaj v juho.Jaz dodam zelenjavo v vodo kar tako, oziroma takoj po začimbah. Ne dodajam cvetače, poleg korenja, peteršilja (korenina, bolj malo zelenja) in koščka zelena dam le še zeleni del pora. Ampak to so malenkostne razlike, vsaka kuharica sčasoma ugotovi, kaj juhi morda še dodati ali ne, kakor pač ustreza jedcem. Okusi so različni.
Pri nas gre v promet juha iz govejega repa, iz reber ali prsi, plus še mesnate kosti zraven. In obvezno dam v juho nekaj perutnine: kurjo drobovino (kedvička, jetra) in kak hrbet, perutnico, največ krat pa kosti od piščančjih prsi, potem ko jih filetiram. Če ni drigega pri roki, vržem noter pač kos kure, ki je pri roki.
Včasih skuham govejo juhi samo iz mesnatih kosti, ko jih pri mesarju dobim, ker moji niso neki jedci kuhane govedine.
Na pol kg do 70 dag mesa daj v juho kakih pet večjih korenčkov, tri do štiri srednje velike korenine peteršilja in malo zelenja, en manjši paradižnik, rezino zelene, eno veliko čebulo, nekaj strokov česna (kar neolupljenih).
Začimbe dodaj na začetku: poper v zrnu (kar kakšno jušno žlico, seveda ne zvrhano), kavno žličko žafrana (ni nujno), dva lovorjeva lista, dva do tri ščepce muškatnega oreška.
To je osnova, jaz drugih začimb ne dodam.
Kot ti je že limnol rekla, daj meso v mrzlo vodo, tako bo juha boljša (če daš meso v vročo vodo, bo meso bolj sočno, juha pa bolj pusta). Soliš jo, ko zavre, potem pa, kot sem ti omenila, takoj zmanjšaj na ogenj, da juha komaj vre, in tako jo pusti kaki dve uri.
Brez skrbi, juha bo odlična tudi brez ekonoma (to je eden kuhinjskih pripomočkov, ki me pušča povsem hladno in ga nikdar nisem imela in ga tudi ne nameravam kupiti; a navade so različne, mnoge prisegajo nanj - stavr navade).
Aja, da ne pozabim. Ko po kuhanju izključih ogenj, pusti juho pokrito "počivat", da se povsem umiri (kakih 20 minut recimo, lahko tudi pol ure). Šele potem, ko se sestavine posedejo, jo precediš. Da ti vse ne bo špricalo na ceilki, najprej iz juhe s penovko vzami meso,kosti in zelenjavo, vsaj glavnino, in šele potem se loti precejanja.
Naj mi limnol oprosti, če sem kaj ponavljala.
Verjetno ti bo kdo dal še kake druge napotke, je na forumu že kdaj potekala zanimiva debata o goveji juhi. Predlagam ti, da začneš, kot smo ti svetovale, sčasoma boš pa že ugotovila, ali ti kak drug način morda bolj ustreza (recimo pobiranje pen, ko juhazavre, pa eni prvo vodo odlijejo in potem kuhajo znova ...)
Glavno pa je, da bo juha tvoj izdelek, pa kakršen koli že bo za prvič.
Uspešno kuho želim, pa užitek ob hrani in po njej.
mamamia