11. feb 2012 13:46
Sicer sem ti odgovorila že v mnenjih recepta, pa mogoče ne bo odveč še dodatna razlaga... V moji shrambi se vedno najde polnozrnata moka, ostale pa le, če imam kakšen trenutni navdih, ko si ogledujem police v našem vaškem mlinu (ali pa če si mož zaželi belega kruha:). Iz polnozrnate moke delam vse - čapatije, tortilje, kruh, torte, lepinje, pite, testenine, krompirjeve žgance, štruklje, piškote... in večinoma vse odlično uspe.
Če si predstavljaš, kako bi moral določen moknat izdelek izgledati v fazi izdelave, po občutku dodajaš moko, tekočino ali kakšno drugo sestavino in sploh ni problema. Drugače pa lahko prvič poizkusiš z moko, navedeno v receptu, naslednjič - ko veš, kakšen naj bi bil izdelek - pa del (ali vso) zamenjaš z željeno.
Po mojih izkušnjah lahko belo moko večinoma brez problema nadomestiš s črno ali polnozrnato. Izjema so morda izdelki, ki zahtevajo ostro moko. Čeprav sem tudi npr. svaljke že uspešno naredila iz polnozrnate moke, pa je delo z ostro moko preprostejše, svaljki pa bolj rahli.
Z ostalimi naštetimi mokami pa nimam toliko izkušenj (bom morala zaviti še v kakšen drug mlin).
roža