3. feb 2012 4:27
Maslo je pri nekaterih receptih za piškote potrebno speniti skupaj s sladkorjem. Seveda mora biti hladno, z maslom na sobni temperaturi se to ne zgodi enako kvalitetno.
Sladkor povzroči, da v maslu nastanejo majhni mehurčki (ga penimo, a ne ) in je tako moko in ostale sestavine laže inkorporirati z masleno kremo v gladko testo.
Več kot je masla, bolj tanki bodo pečeni kukiji.
Ko govorimo o ameriških chocolate chip cookies, večje kot je razmerje med belim in rjavim sladkorjev, bolj hrustljavi so piškoti. Če eno ali vsa jajca zamenjamo z mlekom, se bodo piškoti bolj razlezli. Načeloma se uporablja tisti rjav sladkor, ki je vlažen.
Ko je maslo enkrat spenjeno (volumen je vsaj 3x začetnemu volumnu po moji oceni), se dodajo mokre sestavine (jajca in mleko ter vanilija se prej vmešajo) in šele na koncu postopoma moka s pecilnim in sodo bikarbono. Ko je testo gladko, se dodajo čokoladne solzice, oreščki, suho sadje ipd.
Ne glede na recept, ko sem enkrat upoštevala tole pravilo, so postali moji piškoti vrhunski (kot iz kake boutique pekarne)
Še ena skrivnost mojih čokoladnih kukijev je ta, da dodam malo naravne čokoladne arome. Navadno je te nekoliko manj, kot vanilije. In tega tistim, ki jih dobijo od mene, načeloma ne povem.
P.S: Tale in prejšnji zapis sta prosto po eni moji kuharski knjigi, ki ima "znanstven" pristop k peki in kuhanju. Vedno je razloženo zakaj tako in ne drugače. Recepti sami so bolj postranskega pomena. Drugačna tehnika je za "puffy" (bolj biskvitast) in "chewy" piškote.
Tista o čokoladni aromi je v resnici moja ideja. (žarnice kot znaka za "posvetilo se mi je" ni med smeški)
Vanja
Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03. 2012 06:16