2. feb 2012 13:05
@limnol: Se strinjam z vsem napisanim. Sem npr. delala kvašeno testo pred novim letom s stopljenim maslom in je bilo ekstremno rahlo - sem bila res navdušena. Na tiste gostejše verzije testa sem pa čisto pozabila.
@mamamia: Nisem imela v mislih kreme. Bolj sem ciljala na različne oblike testa. Se pa strinjam s tem, da ni potrebno hladno maslo. Ravno nekaj dni nazaj sem razmišljala - v ameriških receptih (recimo za njihove slavne pite) vedno najdeš, da mora biti hladno maslo pa hladna voda pa hladne sestavine, potem pa še za cca. 30 minut v hladilnik. Pri nas pa se že leta to vse dela z margarino pri sobni temperaturi preprosto zato, ker se jo lažje obdeluje, če že ne zaradi česa drugega. Res ta 'topla' ni nikoli škodila testu. Tiste 30 minut v hladilniku pa res testo naredi še boljše.
@Loni: Uff, tole z mikrovalovko pa nisem še nikoli poskusila. Kaj pa vem, si ne upam, da ne bi šlo kaj po zlu. A to se enostavno da na prvo stopnjo, čas pa sproti preverjaš (pač vsake toliko časa pečico izklopiš in preveriš mehkobo)?
@borka7 in @mamamia: Piškote res še nisem delala s stopljenim maslom - stepanje vsakič in so res super, se strinjam. Kaj pa pri piškotih po ameriških receptih oziroma njihovem stilu? Predvsem me namreč zanimajo piškoti z ovsenimi kosmiči in suhim sadjem. Bi se tu maslo/margarina lahko stopila?
Naj še povem, zakaj to sprašujem. Malo prej sem omenila, da sem neko kvašeno testo naredila s stopljenim maslom. Maslo, katerega sem uporabila, je bilo kokosovo. Sam produkt mi je bil ekstremno všeč pa tudi maščoba je imela samo učinek vlaženja. Sprašujem pa tudi zato, ker, ne vem, imam občutek, da se kokosovo maslo ne bi dalo penasto vmešati. Nisem še preizkusila, po pravici povedano pa tudi ne upam, ker nočem, da bi šlo kaj po zlu. Pa sem rekla, da vprašam, če pa je katera mogoče že poskusila.