22. jan 2012 21:57
Jaz sem iz holesterola, sploh pa trigliceridov, pred časom skoraj doktorirala.
Gibanje je izjemno pomembno, s tem da imam blažji režim pri hrani, kot ga opisuje mzm: jem jajca, le da manj kot prej (v povprečju dve do tri na 14 dni), vse vrste mesa, saj mastnega nikdar nisem marala (perutnino seveda brez kože), svinjsak ribica je pa dovolj pusta za dieten obrok-. Teletina je priporčljiva, pa piščančji in puranji file, zajc, kozliček, predvsem pa ribe, ribe, ribe ... (jaz jih itak obožujem). Le da ribe ne pečene v olju, pač pa kuhane; če jih pečeš, naj bo to na čim manj maščobe, pa kožo odstrani, preden jih ješ.
Poleg olivnega olja uporabljam vsa rastlinska olja in občasno tudi svinjsko mast, občasno tudi maslo.
.
Kropmir jej kuhan, okus popravi tako, da ga preliješ z malo olivnega olja ali pa dodajaj različna sesekljana zeliča. V pire ne dodajaj masla ali smetane, pač pa na primer naribano svežo zeleno.Ali pa ga pečeš v pećici na peki papriju z zelo malo olja. Ali kuhanega izdolbeš in prirpaviš kak nadev in imaš samostojen obrok.
Niti v času najstrožje diete (bolezen, ne kilogrami) nisem jedla testenin iz polnozrnate moke (ker so mi brez okusa, ne morem si pomagat), a tudi riž sem jedla le bel. Je zdravnik rekel, da če se v glavnem držim drugih omejitev, ni to nič narobe. k
In tako se je po dveh letih tudi izkazalo.
Kruh je priporočljiv iz temnih moka, a brez semenja (ker je to polno kalorij). Z oreški, ki so sicer zdravi ib priporočljivi pri marsičem, tudi ne gre pretiravati, enako s suhim sadjem (polno kalorij, in če jih ne pokuriš, nekje ostanejo, kajne?).
Tudi pri sadju velja biti previden, saj odvsetujejo vse vrste, ki imajo veliko sladkorja (lubenice, melone, češnje, grozdje - vse to mi je bilo prepovedano). Jabolka so izjemno priporočljiva, pa breskve, predvsem pa jagodičevje in višnje, pomaranče, grenivka ...
Izogibaj se suhomesnatim pridelkom, paštetam ... Dovoljena so na primer piščančja prsa v ovitku in podobne zadeve (kupuj tiste z oznako s srcem, za zdravo ožilje), pusta šunka ...
Tudi juhe iz vrečke, kocke in podobno ni na seznamu priporočljivih jedi, veliko skritih kalorij je v takih prirpavkih.
Stročnice jej po mili volji - poleg fižola še čičerika, razne vrste leč, grašek.
Mlečni izdelki naj bodo iz posnetega mleka.
Če se pri vseh skupinah jedi po malem izogneš kakiodvečni maščobi, sladkorju oziroma kalorijam, se po malem nabere.
V vsakem primeru pa brez zmernega gibanja (hoja, po možnosti v hrib, in ni treba pretiravat s hitrosjo, kolesarjenje, plavanje, zmerna telovadba --- na dolgi rok so to najbolj učinkoviti načini).
Kvašeno testo (vsebuje maslo, jajca) ni med priporočljivimi za holesterol, enako listanto testo. Pač delaš bolj sadne sladice s posneto skuto, puding skuhan v posnetem mleku, temno čokolado z veliko kakava in malo sladkorja, predvem si pa lahko vse mogoče zavitke iz vlečenega testa privoščih (višnjev, jabolčni, borovničev...).
Če nisi tip, ki ne more preživeti treh dni brez mastne svinjske pečenke in praženega krompirja, ti tudi ob dieti zaradi holesterola ne bo zelo hudo. VSe se da, tudi zelo dobro jesti. Malo iznajdljivosti in kombiniranja, pa celo tvoji domači niti opazili ne bodo, da jedo dietno (kot moji niso, ko sem zrezke le opekla na teflonu in jih po malem zalivala z vodo in vinom, dodala začimbe in je bila omaka čisto ok).
Veliko raznih soalt jej - mešanih, recimo s kuhanim perutninskim mesom, z ribami ...
Saj bo šlo.
Kakorkoli, če ti zdravnik česa ni izrevno prepovedal ali odsvetoval, lahko ješ skorajda vse. Le
mamamia