15. maj 2012 11:25
Monika7, moram te popraviti. Gluten ne ovira razvoja možganov. Problem pri celiakiji je v nepoplnem delovanju črevesja, ki spušča v našo kri stvari, ki tam nimajo kaj iskati. V našem primeru je to gluten (pšenična beljakovina). Telo na te tujke odreagira s protitelesi, bolje rečeno protivnetno. Seveda je od posameznika odvisno kje se teh tujkov največ nahaja, ne nujno v črevesju, kar bi povzročilo vnetje sluznice. To bi bil tudi lep (no morda že preveč lep) pokazatelj, da je z našo prehrano nekaj narobe. (morda še misel, zdravniki ki se resno posvečajo problemu alergij ugotavljajo, da ima le dobrih 20% do 25% ljudi težave tam kjer je problem, vsi ostali imajo težave, ki jih težko povezujemo z izvorom) Ker pa v življenju ni vse popolno ta protitelesa pogosto povzročijo avtoimuno reakcijo tudi na živčevju. Ta reakcija pa po letih zlorabljanja lastnega telesa povzroči poslodice v obliki nepravilnega delovanja. Te nepravilnosti sem prej že opisovala.
Intoleranca in alergija ni eno in isto imata pa obe enake posledice. Ugotavljam namreč, da ne želimo upoštevati tega kar vemo. Pretirano bombandiranje organizma z enolično, prehrano je slabo in lahko povzroča genetske spremembe. Te spremembe pa običajno niso niti dobre niti blagodejne. Da ne bo pomote ta enolična prehrana je lahko tudi špinača. Če pa pogledamo z distance, danes jemo skoraj striktno pšenico, mleko in meso z manjšim dodatkom zelenjave, v mislih imam seveda kaj se dnevno po pravilu znajde v našem jedilniku.
Pa še iz psilološkega zornega kota. Če so bili včasih narcisoidni ljudje izjema so danes pravilo, seveda pa je naslednji korak psihopatstvo (ne želim se spuščati v analizo, želim zgolj pokazati na pot, ki se nakazuje in lahkotnost v našem žigosanju drugačnih).Želim povedati, da smo vsi normalni in z normalnimi sposobnotmi. Med nami pa so seveda osebnostne in telesne nianse. Razumem tudi da se ljudje radi označujejo za normalne in nenormalne. Vendar pa kako naj jaz vem, da nekdo ni normallen, če ni tak kot jaz. Hkrati pa roko na srce kater normalen človek je lahko resno osredotočen brez odmora na eno in isto stvar 8 ur, v mislih imam stoprocentno osredotočenost. Izkušnje so mi pokazale da ravno tisti, ki se vidijo kot najbolj normalne tega nikakor ne zmorejo.
Robida si MAMA v najboljšem možnem pomenu besede. Bila si se sposobna dvigniti in stopiti čez čustva prizadetosti in prestopila si doktrino, prišla si do spoznanja, ga uvedla v življenje in to ti je poplačalo z izboljšanjem sinovega zdravja.
Sabina
negluten