7. jan 2012 13:05
Jaz imam celiakijo in laktozno intoleranco.
Zajtrk navadno sestavlja kruh, maslo brez laktoze, marmelada in čaj. Zdaj, ko obvladam koruzne žgance (brez glutena) si pa še te vse pogosteje delam. Včasih jem tudi corn flakes.
Kosilo: uf mnogo jedilnikov! Navadno si vse sproti zmišljujem. Verjetno recept za dni, ko enostavno ni idej: pire krompir in puranji zrezki v gobovi omaki. Izgleda pa takole: Pire vsebuje maslo in mleko brez laktoze. Puranji ali kurji fileji so tako vredu, omako pa potem tako naredim: Instant gobovo juho od Scheekopfe (brez glutena) zmešam s kislo smetano (brez laktoze) in malo vode. Razmerje je odvisno od tega kako gosto hočem met. Mešanico samo vlijem čez pečene fileje še v ponvi in počakam, da zavre. Potem pa dam vse skupaj na krožnik.
Načeloma sem proti instantnim stvarem, ampak ko je kriza pa ni idej si oprostim.
Moj nečak ima tudi celiakijo in alergijo na kravje mleko in mislim, da je najpomembnejše da se ne komplicira. Se spomnim, da je sestrična gnala paniko kako naj pridejo ker rabijo vso hrano zraven prinest, pa sem rekla da ni problema da naj se ne sekira. Pa je jedel govejo juho z vlivanci. Ti so bili seveda iz brezglutenske moke. In smo vsi iz istega piskra basali. Potem je jedel zelenjavni riž s paniranim šniclom in smo spet vsi enako jedli.
Drobtine brez glutena pa imam najraje iz eurospina, tam so tudi najcenejše (cca.80c za pol kile). V jajce enostavno nisem vlila mleko. Moka pa je tudi bila "moja" se pravi, brez glutena. Tudi kekse je jedel pa še babica, ki ima sladkorno se je lahko najedla keksov in pralin, saj je bilo vse doma narejeno.
Še enkrat poudarjam, ni potrebno delat panike glede hrane ker se bo otrok navadil izključevanja iz jedilnika in bodo hitro sledile tudi že kaprice potem pa mu res ne boste imeli kaj dat na krožnik.
Pač zamenjaš sestavine pa moliš da rata (posebej pri brezglutenski moki)
Monika7