5. jan 2012 19:46
Ne vem, ali res obstaja ena in edina štajerska kisla juha. Verjetno je v vsaki vasi in vsaki hiši malo drugačna (tako kot štruklji, potica in vse ostalo). Obe moji babici sta bili Štajerki, njune kisle juhe pa nikoli enake. Meni je zelo všeč in jo kuham kadar koli, pa tudi prej ni bilo neke posebne prilike, da bi morala (ali ne smela) biti na mizi.
Zanesljivo lahko gredo v juho nogice, rep in glava, lahko pa tudi kaj od notranjosti pujsa, recimo kaj malega pljučk (ampak te bolj v manjšini). Meni repi niso preveč všeč., ker je tam okoli sama koža in maščoba, najraje imam nogice. Od zelenjave se da jušna zelenjava, se pravi, na vsak način korenje, peteršilj (list in koren), zelena (list in koren), čebula, česen, potem pa kar pač imaš (rumena repa, kocen cvetače, por...). Od začimb obvezno lovor, poper, timijan, lahko malo majarona.
Nogice (presekane) itd. daš kuhat v mrzlo vodo, jaz jih zmehčam v ekonom loncu, potem pa dodam zelenjavo in začimbe in kuham naprej. Potem dalje je pa vse opcijsko. Lahko zelenjavo vzameš ven, jo (vsaj en del) sesekljaš in vržeš nazaj v juho. Lahko jo zgostiš s kislo smetano, lahko dodaš vino ali kis, kar ti bolj ustreza. Pri nas imamo radi v njej malo zakuhane ribane kaše, čeprav je to menda skrunitev kisle juhe - ampak iz nje potem postane malo bolj močna samostojna jed, ki je je dovolj za kosilo. In potem seveda lahko eksperimentiraš naprej.
verjetno bodo druge Štajerke napisale kaj drugega.
Dober tek!
Sonja