3. jan 2012 19:05
Joj, vsi moji postopki so "na oko". Včeraj sem žito dala za kake 3 ure na srednje topel radiator, vmes nekjakrat pomešala. Še toplo sem zmlela, imam mlin, ki sem ga dokupila za MUM aparat. Včeraj sem mlela na 1, toirej najbolj na drobno, mislim, da ima mlin 6 stopenj.
Testo: 3 enote tritikaline moke, 2 enoti pšenične 850 moke, sol, svež kvas, žlička, sladkorja, malo mleka, malo olja in voda po potrebi. Testo zamesi MUM, jaz samo po potrebi, "na oko", glede na to, kakšno je videti testo, dodam ali moko ali vodo, po potrebi. Tokrat sem še dodala malo navadne bele moke, recimo za en del.
Testo je vzhajalo na toplem kako uro, potem sem ga premesila (tu uporabim malo ostre moke, da se testo nikamor ne lepi), precej na hitro, razdelila na dva hlebčka in še dodatno vzhajala v pekaču, v topli pečici. Ko je bil primerno vzhajan, sem vzela pekač iz pečice, jo segrela ne nekje 180 stopinj (uporabljam malo pečico, namizno, ki sem jo kupila v Hoferju) in dala vanj pekač s hlebčkoma. Ko se je kruh zdel pečen, sem vzela hlebčka iz pekača in ju narobe obrnjena pustila še dobre 5 minut v pečici, kar na rešetki.
Ohladila sem ju na pultu, enega na hitro do konca na znanji okenski polici, ker se je "mudilo", ga je bilo nujno poskusiti. En hlebček sem načela danes popoldan, od sinoči je bil v pvc vrečki. Kruh je mehek, visok, tak, kot si ga lahko le želiš. (pa, da ne boš msilila, da mi vedno uspe tak, kje pa).
Ne vem, če sem ti s tem kaj pomagala, upam, da sem, vsaj malce.
rimljanka