3. jan 2012 0:30
Celo pri nas (smo na skrajnem Jugu, geografsko in mentalno, še župana imamo podsaharskega) je bil ne samo Silvester ampak cel december bistveno bolj miren kot prejšnja leta. Mene razgrajanje na Silvestra ne moti, (verjamem in razumem, da tiste z majhnimi otroci ali kakšnim bolnikom pa zelo), ampak metanje petard celo v avtobus in razbijanje flašk vsenaokrog že od Miklavža, kar je bilo pri nas še nekaj let nazaj pravilo in ne izjema, mi je šlo zelo na živce in sem vesela, da se je to, pa se ne bom niti spuščala v razloge zakaj, končno uneslo.
Imam sosedo, ki je medicinska sestra, dela v štiri kilometre severovzhodno locirani bolnišnici. Povedala mi je, da je že dve leti bistveno manj decembrskih poškodb v zvezi s prazničnimi razstrelivi.
Pa še o geografski distribuciji civilne artilerije. Dolga leta sem bila prepričana, da je tu (skrajni jugozahod naše prostrane dežele) daleč najhuje, ker sem si predstavljala, da je municija zaradi bližnje meje cenovno dostopnejša in da so glavni ropotalci mulci nekje do šestnajstega ali tam okoli, pač preden jih začnejo punce ravnat po pameti.
Dokler nisem šla enkrat okoli Velike noči obiskat prijateljice v gorice v bližini Ljutomera. Tam je šele pokalo, kar cesto so zašrangali in ropotali s karbidom v posodah za mleko, pa ne muloti ampak stari osli.
Pa smo bili geografsko precej na severovzhodu.
Demone podimo proč v teh dolgih nočeh vsi, seveda tam, kjer so volčje noči daljše, drugače in bolj zares kot ob ekvatorju, kjer se dan in noč menjata v enakopravnem ritmu. Ti ta južni imajo pa druge komedije.
Človeško, čeprav ne lepo je tudi to, da svoj strah pred brezdanjim odganjamo z nalaganjem vsega zlega na tuje, drugo, nerazumljivo in neznano.
Vsem, tudi najboljšim s severa, juga, vzhoda in zahoda se to kdaj pa kdaj zgodi in večini nam je, če ne že takoj, pa vsaj takrat, ko se zazremo nazaj in poskusimo malo pospraviti za sabo žal in se bolj ali manj uspešno korigiramo.
Evo, berny je naredila to s stilom in eleganco, upam, da bo kaj podobnega uspelo tudi meni.
Moje voščilo za letos vsem in tudi meni sami je, da naj bo to leto tisto, ko se bomo otresli večine predsodkov in nestrpnosti.
nola