28. dec 2011 23:24
mamamia je napisal/a: |
Zaradi sprememb pri različnih vrstah pomoči, ki se uveljavljajo preko CSD (in nekatere je bilo prej treba uveljavljati preko občinskih služb za družbene dejavnosti), ki so posledicia novega zakona s tega področja, zaposleni na CSD dejansko ne vedo, kakoprav svetovati. Ker jih ministrstvo oziroma pristojne službe dejansko niso pripravili na novosti, kot bi se spodobilo ob uveljavitvi novih pravil. So časopisi veliko pisali o tem, tudi o opozoril socialnih delavcev, da so nepripravljeni in da je šlo vse skupaj prehitro. In da se zavedajo, da bodo "pokasirali" slabo volj tistih, ii bodo prosili za pomoč oziroma iskali primeren nasvet. Tako da niso vsega krivi. In ne, nimajo odličnih plač.
mamamia
|
To je žalostno, ne samo žalostno, meni se zdi nedopustno. Vsi vemo (in smo mi in pristojni na ministrstvu) že vsaj pol leta, ko se o prenovljenem zakonu razpravlja po vsej javnih medijih, da bo novi zakon žačel veljat 1.1. 2012.
Že junija tega leta so se na straneh Ministrstva za delo družino in socialne zadeve ter na spletnih straneh pojavila opozorila o "zamrzovanju" pravice do državne štipendije mladoletnim dijakom po 1.1.2012. OK, to smo vedeli vsi.
Težko pa razumem, da v tega pol leta pristojni niso bili sposobni stvari premakniti do točke, ko bi zaposleni na CSD-jih takoj začetku veljavnosti novega zakona upravičencem znali izračunati denarje transferje "po novem", ne pa da ti na današnji dan (28.12 2011 - torej štiri dni pred dnevom "D") uslužbenka na CSD ne more povedati drugega, kot "ne vem vam svetovati ... ja, vložite novo vlogo za otroški dodatek ... mogoče boste upravičeni do višjega, mogoče ne, veste to je malo na srečo ...ne vem .... pa pokličite še na ministrstvo, mi še nimamo navodil kako in kaj in tudi ne vem, kadj bodo ...".
Da pojasnim: moji 15-letni hčeri, dijakinji prvega letnika, konec leta preneha pravica do izplačevanja državne štipendije. OK, to smo vedeli že junija. Za oba otroka (enega osnovnošolca in eno dijakinjo) prejemam otroški dodatek. Glede na to, da sem obe vlogi oddala avgusta letos, me je zanimalo, če je zaradi izračuna otroškega dodatka "po novem" potrebno oddati novo vlogo za otr. dodatek (ker hčeri pravica do šripendije preteče po nove letu bi to storila še ta mesec). Če bi vlogo za otr. dodatek oddajala še v tem letu, bi bili vpisani dohodki oz. premoženje itak enaki (iz l. 2010), kot so bili vpisani na avgusta oddani vlogi.
No, na spletnih straneh nisem o dilemi - ali v "mojem" primeru na podlagi vseh do sedaj vloženih vlog oz. izdanih odločbCSD sam preračuna novo stanje (torej izpad štipendije) in tako obračuna v medijih "obljubljeni" višji otr. dodatek za tega otroka
ali pa sem dolžna vlogo poslati še enkrat (itak z istimi podatki o naših prihodkih) in se višina otroškega dodatka izračunava na podlagi te nove vloge, poslane pred ittekom pravice do otr. dodatka, ki ga določa moja odločba iz avgusta. 2011, nisem našla nič.
Ko sem danes poklicala na pristojni CSD sem bila seveda razočarana ... pričakovala sem, da imajo zaposleni tam štiri dni preden novi zakon stopi v v veljavo, informacije, ki jih stranke potrebujemo, če želimo uveljavljati pravice do družinskih prejemkov.
Pa mi na žalost uslužbenka ni znala povedati nič o tem, kako se bo višina otr. dodatka "po novem" sploh obračunavala in kako se bo uveljavljalo v medijih "obljubljeno" povečanje otr. dodatka za dijake, ki so ostali brez štipendije ... pravi, da "sistem" še ne deluje in da se ne ve, kdaj bo deloval. Naj novo vlogo izpolnim, če se mi "splača", ne ve, ne ve tudi, kdaj bodo vloge sploh obravnavali "po novem sistemu", niti kdaj bomo dobivali odločbe. Da preprosto "nima pojma", je zaključila ...
Saj se ne jezim na uslužbence na CSD, čeprav bi morda tudi oni več dosegli, če bi "težili" svojim nadrejenim na pristojnem ministrstvu za potrebne informacije.
Človek se pač skrajno neumno počuti, če ve, da je odvisen od institucije, ki je za neko zadevo edina pristojna, pa ti tam povejo, da ti ne morejo pomagati, ker "nimajo pojma".
Oprostite, ampak take zadeve se meni zdijo kot norčevanje vrha državne uprave iz državljanov.
Super in krasno ...
mi, uporabniki famoznega "sistema, mi ne deluje in ne vemo, če kdaj bo", pa moramo vedeti, kje dobiti dvesto evrov za plačilo dijaškega doma, vozovnic ..., kar je do sedaj veljavna štipendija vsaj polovično pokrivala. In toliko kot hčerina štipendija znaša sedaj tudi otr. dodatek za oba otroka. "Po novem" oz. dokler "sistem izračunave" ne bo deloval, bo družini ostal le otroški dodatek v višini 3/4 cene dijaškega doma za hčer ... da o drugih stroških sploh ne govorim.
Kaj bo čez dve leti, ko bo dijak tudi sin, pa si sploh ne upam razmišljati ... Trenutnih 150 € otr. dodatka (za oba!!) bi pokrila zgolj eno mesečno avtobusno vozovnico do 30 km oddaljenega kraja z najbližjimi SŠ oz. 3/4 trenutne cene ene oskrbnine v dij. domu. Krasni svet "po novem", kajne
Bojim se, da se počasi vračamo v čase, ko bo, v tem času nekaj tako samoumevnega, kot je vpis v srednjo šolo, postal privilegij tistih, ki si bodo lahko to privoščili oz. tistih, ki bodo SŠ obiskovali v svojem kraju in ne bodo imeli dodatnih stroškov ne s hrano, ne s prevozi ...
Mojca