23. nov 2011 16:44
Tudi jaz ti odsvetujem, da bi sama kuhala in stregla za 50 ljudi, še posebej, če nimaš izkušenj. Ampak pressodi sama.
Vidim štiri možnosti: - prva je, da kuhaš kosilo in si omisliš pomoč vsaj še treh do petih ljudi, ki jim zaupaš, se znajdejo v kuhinji in sicer ne bodo povabljeni (tvoje sestrične, prijateljice, tete, prijatelji, sosede...). Potem bi pomoje šlo, če ne boste preveč komplicirali, recimo kmečka pojedina s kislim zeljem (se lahko pogreje) in klobasami. Če že želiš tradicionalno kosilo, potem skuhaj juho, meso in priloge. Naredi raje riž ali rezance kot krompir, ker ga lahko pripraviš vnaprej. Jedi z žara meni niso za zimo. Izogibaj se temu, da bi skušala ustreči vsem in ponudi eno juho, max. dve vrsti mesa, eno prilogo in eno solato. Pa sladice, ki si jih naredila že prej.
- druga, po mojem mnenju primernejša varianta je bife, kjer imaš več dela prej, med samim kosilom ga pa skoraj nimaš. To je še zlasti OK, ker je kuhinja glavno prizorišče fešte. Ta možnost je OK, če imaš blizu kuhinje, kjer bodo gostje jedli, še en velik prostor, kjer bodo mize s hrano. Tudi tu bi si omislila pomoč, bi bili pa dovolj dve osebi, pa tudi moža lahko tu izdatno vprežeš. Že prejšnji dan lahko pripravite dve različni juhi (govejo in eno kremno, a ne gobovo), da bodo gostje dobili kaj toplega. Tudi meso lahko pripraviš prej in ni nujno, da je toplo. Namesto prilog, kot sta riž in krompir, pripravi raje več sestavljenih solat - npr. francosko, cvetačno, zeleno, rdečo peso, zelje. Tudi to vse pripraviš vnaprej, pa še hladno je lahko. Na koncu imajo gostje na izbiro še sadje in sladice, kuhaš jim pa izključno kavo . Tudi pijače naj si strežejo sami.
- tretja opcija je catering, kjer lahko naročiš vse ali samo meso s prilogami, juho, solato in sladice pa pripraviš sama
- četrta, dražja in najverjetneje manj sprejemljiva, pa je, da se lepo spokate v gostilno
Najprej bi se pa jaz na tvojem mestu pogovorila z možem. Malo pretehtajta opcije, ugotovita, koliko je pripravljen sodelovati v zadevi, kako sklestiti število povabljenih in predvsem, kako bi zadevo speljala tako, da ne boš umrla po tisti fešti.
Veliko sreče in sporoči, kako si se odločila ter kako je šlo.
motovilčica