Praznična peka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

29. nov 2011 20:39

Tole je link, v katrem je skorajda vse o peki piškotov, rilepila sem ga tudi zavoljo številnih članic, ki leta 2006 še niso bile z nami. Kup uporabnih nasvetov je na straneh, tudi recepti, izkušnje ...

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5137

Tole je pa recept za kapučino piškote po moje (iz kategorije uspešnih poskusov, ki sem jih še pravočasno zapisala):

600 g moke (del lahko nadomestiš s škrobom), 2 zvrhani žlici instant kapučino kave, 250 g masla, 1 celo jajce, 1 rumenjak, 15 dag sladkorja, malo pecilnega praška, dva vanilijeva sladkorja, tri jušne žlice tekoče sladke smetane (sestavine lahko tudi malo prilagajaš, glede na to, kako testo nastaja - ali dodaš še smetano ali je daš malo manj).

Po klasičnem receptu zamesiš testo, s tem da jaz skupaj presejem moko, kapučino prah in pecilni prašek; v jamico dam najprej jajca in sladkor ter vanilijev sladkor, naredim z rokami kašo, potem dodam kar malo mehkejše maslo, gre lepše gnest, nekje sredi gnetenja dodam še smetano in testo gnetem, da je lepo voljno. V hladilniku ga pustim vsaj uro ali dve, oziroma večino testa pustim v hladilniku vedno čez noč. Vedno namreč najprej zgnetem več vrst testa, tudi po štiri ali pet, in potem  me čaka v hladilniku (tudi po tri ali štiri dni), da delam dalje oziroma valjam in izrezujem ter pečem.

Tele kapučino piškote  pečem na približno 180 stopinjah okoli osem minut, odviso od debeline. Ko jih jemlješ iz pečice, morajo biti še malo mehki. Ko se ohladijo, jih prelijem s čokoladno glazuro in okrasim s čokoladnim kavnim zrnom. Lahko jih pa preliješ z belo čokolado in potreseš z insatnt kavo.

To je vsa umetnost.

Prijetno peko želim.

mamamia

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

29. nov 2011 20:49

tanjaj zanima me recept za čokoladne zvitke, če ni skrivnost.

punce vse ste zelo pridne :)) jaz se vedno veselim tega časa, prav nekaj posebnega je v zraku :)

mamamia hvala za recept, kje pa nabavljate čokoladna kavna zrna?

ledenka_

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

29. nov 2011 20:58

ledenka če lahko jaz odgovorim ... čokoladna kavn zrna sem zasledila nekaj časa nazaj v Hoferju ... Imajo pa jih na zalogi tudi v vseh večjih trgovinah - Mercator, Spar, Tuš ...

msegov

tanjaj  

član od: 15.6.2007

sporočila: 918

29. nov 2011 21:10

Ledenka, seveda ni skrivnost. Recept je v letošnji božični kuhinji ( revija). MI je bil takoj všeč in moram probat. Samo jaz bom izpustila med, ker ga pri nas ne marajo v piškotih.

Za testo:

300g moke, 270 g sladkorja v prahu, 1/2 žličke sode bikarbone, 80g medu, 2 jajci, 100g kuverture

Za kremo:

200g masla, 140g sladkorja v prahu, 1 vanili, 50g kakava, 1 žlica ruma.

Presejemo sladkor v prahu ter moko. Dodamo sodo bikarbono, jajci in med. Zgnetemo v testo in postavimo za 2 uri v hladilnik.

Testo tanko razvaljamo in izrežemo kroge, položimo v pekač in pečemo 8 minut v ogreti pečici na 180 stopinj.

Še vroče piškote ovijemo okoli ročaja kuhalnice in zvitke ohladimo.

Kuverturo stopimo in konce zvitkov pomočimo  v kuverturo in pustimo, da se ohladi.

Za kremo: zmehčano maslo zrežemo na koščke in ga skupaj s sladkorjem v prahu, vanilijem, kakavom in rumom kremasto stepemo. Kremo damo v vrečke za brizganje s cevatim nastavkom in jo nabrizgamo v zvitke.

tanjaj

fotografka  

član od: 1.6.2010

sporočila: 68

29. nov 2011 22:37

Mi je danes proti večeru bilo malo dolgčas, "cuker je padel"... in sem spekla na hitro brizgane piškote od mamamie. Sicer sem delala samo iz polovične količine, posledice pa so, da je ostalo le 6 keksov in še to z nekaj odrekanj. Pa niti čokolade vidli niso.

Lahko samo rečem: odlični so! In tako preprosti. Meni veliko boljši, kot kateri koli (v taki obliki) kupljeni.

Namen še imam speči medenjake, domači prijatelj ati zlati (drugega recepta sploh ne iščem, ker je ta extra fajn vsem) in že omenjene brizgane piškote. To bo za Miklavža.

Pridejo pa še linški, cimetove zvezdice, bele zvezdice, nebeški poljubčki, marcipanovi srčki, istrski cukarini, zebrice, aromatična kolesca, lešnikove palčke.

Ni rečeno, da se ne bo kaj spremenilo (makroni me fejst mikajo, pa še zbiram pogum), do božiča je še daleč, pa kako novost bo potrebno še tudi dodati. Res pa da delam iz manjših količin, pa raje več različnih.

Uf, se že kar veselim.

fotografka

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

30. nov 2011 11:46

Mene pa zanima razlika med nugatom in giandujo. Sem dobila link,kjer prodajajo slednjo, vendar je pakirana po 5 kg.. najbrž ni isto, če uporabiš kar gianduia bonbone?

alibaba

mamamia  

30. nov 2011 13:31

Tako je bilo lani:

mamamia

mamamia  

30. nov 2011 13:36

Leto prej pa tako:

Manjkajo čokoladne sladkosti in podobne zadeve, tu sem bila v zelenkasti okraševalni fazi ....

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 30.nov 2011 13:37

jatija  

član od: 5.1.2011

sporočila: 95

30. nov 2011 13:40

Mamamia, me zanima s čim si premazala smrekice da so tako nežno zelene???

Čudovito pecivo...kapo dol

jatija

urska79  

član od: 24.5.2009

sporočila: 105

30. nov 2011 13:59

Pri nas pa miklavž že mesi in peče zaenkrat so

Gumbki

marcipanovi srčki z rumom

črno beli zvitki

domači prijatelj

ježki

medene hiške

praline

za božično peko pa še sestavljam končni spisek.Pošljem slikico ko bodo piškoti okrašeni.

urska79

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti