29. nov 2011 20:39
Tole je link, v katrem je skorajda vse o peki piškotov, rilepila sem ga tudi zavoljo številnih članic, ki leta 2006 še niso bile z nami. Kup uporabnih nasvetov je na straneh, tudi recepti, izkušnje ...
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5137
Tole je pa recept za kapučino piškote po moje (iz kategorije uspešnih poskusov, ki sem jih še pravočasno zapisala):
600 g moke (del lahko nadomestiš s škrobom), 2 zvrhani žlici instant kapučino kave, 250 g masla, 1 celo jajce, 1 rumenjak, 15 dag sladkorja, malo pecilnega praška, dva vanilijeva sladkorja, tri jušne žlice tekoče sladke smetane (sestavine lahko tudi malo prilagajaš, glede na to, kako testo nastaja - ali dodaš še smetano ali je daš malo manj).
Po klasičnem receptu zamesiš testo, s tem da jaz skupaj presejem moko, kapučino prah in pecilni prašek; v jamico dam najprej jajca in sladkor ter vanilijev sladkor, naredim z rokami kašo, potem dodam kar malo mehkejše maslo, gre lepše gnest, nekje sredi gnetenja dodam še smetano in testo gnetem, da je lepo voljno. V hladilniku ga pustim vsaj uro ali dve, oziroma večino testa pustim v hladilniku vedno čez noč. Vedno namreč najprej zgnetem več vrst testa, tudi po štiri ali pet, in potem me čaka v hladilniku (tudi po tri ali štiri dni), da delam dalje oziroma valjam in izrezujem ter pečem.
Tele kapučino piškote pečem na približno 180 stopinjah okoli osem minut, odviso od debeline. Ko jih jemlješ iz pečice, morajo biti še malo mehki. Ko se ohladijo, jih prelijem s čokoladno glazuro in okrasim s čokoladnim kavnim zrnom. Lahko jih pa preliješ z belo čokolado in potreseš z insatnt kavo.
To je vsa umetnost.
Prijetno peko želim.
mamamia