6. nov 2011 22:16
Priprave na praznično peko začenjam sredi novembra. Meni je to čisto poseben obred.
Na dan privlečem rokovnike z zapisi, kdaj sem kaj pekla, revije z recepti in številne knjige, iz katerih brskam ideje. Potem pripravim seznam osnovnih sestavin (moka, sladkor, maslo, jajca, jedilni škrob, smetana, čokolada, marcipan, nugat in drugi dodatki, okraski ter začimbe - letos bo spet nekaj v znaku kardamoma in rožne vode ...), postopma nakupujem sestavine.
Malo kombiniram recepte glede na porabo rumenjakov in beljakov (teh potrebujem pet za cimetove zvezdice ...), v glavnem pa improviziram. Imam seveda svoj stalni repertoar, ob tem pa nastane vrsta vsakoletnih novosti, ker se mi ideje kar sproti porajajo. Začnem morda gnesti testo po kakšnem receptu, potem pa kar nekaj dodajam ali spreminjam in nastajajo vedno novi kolački.
Lani so bili hit kardamomovi kolački s pistacijami in rožno vodo ter čokoladno-pomarančni piškoti, letos bom to skušala ponoviti, že v naprej pa vem, da bo spet nastalo tudi kaj novega.
mamamia