Praznična peka

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

29. nov 2011 19:56

msegov moj seznam je letos kar dolg.mogoče se bo kakšna stvar še zamenjala, vendar tak naj bi bil okviren seznam

-mandljevi piškoti

-masleni piškoti z marmelado

-marcipanovi piškoti

-cimetove zvezdice

-pomarančno-čokoladni polžki

-medene kocke

-kokosovi in vanilijevi rogljički

-kokosove zvezdice

-breskvice

in pa sadna štruca(to nisem še sigurna, morda bo pa panetone)

kot sem že povedala je letos seznam nekoliko daljši, saj bo obdarjenih kar nekaj prijateljev, pa tudi naša družina je kar številna(predvsem v takem prazničnem času)

upam da bo še kakšna uporabnica nam razkrila svoj seznam, za kakšno novo idejo :)

lp

ledenka_

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

29. nov 2011 20:07

zanimiv seznam ... :)

Moj je sledeč:

- kokosovi poljubčki

- orehovi trikotnik

- domači prijatelj (še ni zagotovo)

- cimetove zvezdice + če bodo ta vikend dobro uspele še lešnikove zvezdice :)

- kokosovi linški piškoti

- orehovi rogljički

- ??črno-belo pecivo (tudi še nisem 100%)

Pa da slišim še od drugih ideje

msegov

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

29. nov 2011 20:15

V železi repertoar sodijo:

cimetove zvezdice (ki jih zgolj sušim, nič ne pečem), nebeški poljubčki, istarski cukarini, piškoti s kardamomom, rožno vodo in pistacijami (lanskoletni navdih, ki je požel odobravanje pri konzumentih), brizgani piškoti (baje dobri, kot bi bili kpljeni v Mercatorju, hehe), nugatovi kolački, pa nekaj z marcipanom itd ..

- temu dodajam še orehe in školjke, kavne makrone, smrečice (navadno testo, smrečice prelite z belo glazuro in okrašene z zeleno barvo ali z zlatimi perlicami)

letos še: non plus ultra, kapučino piškoti, mozart piškoti

Predvsem bo pa spet kaj novega, ker se redko držim kakega recepta, saj začnem mesit, potem pa po trenutnem navdihu dodajam sestavine in pečem, krasim pa ravno tako po trenutnem navdihu.

In potem ne znam ponovit, če je komu kaj všeč, tako da sem si lani začela zapisovat recepte za piškote, ki so uspeli.

mamamia

ledenka_  

29. nov 2011 20:19

mamamia bi lahko prosim posredovala recept za kapučino piškote?me je pritegnilo ime:)

cimetove zvezdice (In še nekatere druge piškote) delam vsako leto, vendar grejo zvezdice še posebaj v slast, vsi so nori nanje, mamamia hvala da si posredovala recept zanje v temi izpred nekaj let :) se strogo držim tvojega recepta :)

ledenka_

tanjaj  

član od: 15.6.2007

sporočila: 918

29. nov 2011 20:36

Joj punce ste pridne. Letos veliko domov dišalo po piškotih.

Jaz imam tudi nek okviren načrt, ki se bo začel uresničevati ta vikend.

Naredila pa bom:

- domači prijatelj

- čokoladni poljubčki

- huzardski krapki

- čokoladni zvitki

- florentinci s kandiranim sadjem in oreški

- lešnikovi trikotniki

- kokosovi kolački brez moke

- fini limonini piškoti ( upam da bo uspelo),

uf letos je kar nekaj želja za peko. Nekam morm še marcipan postavt, sem razmišljala o marcipanovih pralinejih z višnjami, bom še vidla. Po moje se bo še kak recept spremenil, bomo vidli sproti.

tanjaj

jatija  

član od: 5.1.2011

sporočila: 95

29. nov 2011 20:37

Pozdravljeni sopeki,tudi jaz se že veselim decemberske peke...moji doma že zavijajo z očmi,ker sem zmeraj na kulinariki in vohunim za dobrimi recepti,jaz sem se pa samo z branjem le teh zredila za kakšen kilogramček!Joooooj toliko dobrot je tu gor,verjetno imam že najmanj 30 receptov v beležki za božično peko...Še zmeraj padajo težke odločitve ampak verjetno bo na sporedu naslednje:

čokoladne palčke

ponarejeni rženi hlebčki

red and white cookies

ajdovčki

domači prijatelj "ati zlati" (bom ga spekla že jutri)

moji mehki medenjaki

piškoti z bučnimi semeni

Vsako leto je pri nas obvezno na seznamu baklava,ki sve jo zmeraj pekle z babico,sedaj pa jo pečeve v duetu z mamo,babica pa samo gleda in komandira...pa šape in korpice...

Naredila sem že kandirane pomarančne lupine in res so nekaj posebnega,sledijo pa še polnjeni dateljni z marcipanom in obliti s čokolado...

jatija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

29. nov 2011 20:39

Tole je link, v katrem je skorajda vse o peki piškotov, rilepila sem ga tudi zavoljo številnih članic, ki leta 2006 še niso bile z nami. Kup uporabnih nasvetov je na straneh, tudi recepti, izkušnje ...

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5137

Tole je pa recept za kapučino piškote po moje (iz kategorije uspešnih poskusov, ki sem jih še pravočasno zapisala):

600 g moke (del lahko nadomestiš s škrobom), 2 zvrhani žlici instant kapučino kave, 250 g masla, 1 celo jajce, 1 rumenjak, 15 dag sladkorja, malo pecilnega praška, dva vanilijeva sladkorja, tri jušne žlice tekoče sladke smetane (sestavine lahko tudi malo prilagajaš, glede na to, kako testo nastaja - ali dodaš še smetano ali je daš malo manj).

Po klasičnem receptu zamesiš testo, s tem da jaz skupaj presejem moko, kapučino prah in pecilni prašek; v jamico dam najprej jajca in sladkor ter vanilijev sladkor, naredim z rokami kašo, potem dodam kar malo mehkejše maslo, gre lepše gnest, nekje sredi gnetenja dodam še smetano in testo gnetem, da je lepo voljno. V hladilniku ga pustim vsaj uro ali dve, oziroma večino testa pustim v hladilniku vedno čez noč. Vedno namreč najprej zgnetem več vrst testa, tudi po štiri ali pet, in potem  me čaka v hladilniku (tudi po tri ali štiri dni), da delam dalje oziroma valjam in izrezujem ter pečem.

Tele kapučino piškote  pečem na približno 180 stopinjah okoli osem minut, odviso od debeline. Ko jih jemlješ iz pečice, morajo biti še malo mehki. Ko se ohladijo, jih prelijem s čokoladno glazuro in okrasim s čokoladnim kavnim zrnom. Lahko jih pa preliješ z belo čokolado in potreseš z insatnt kavo.

To je vsa umetnost.

Prijetno peko želim.

mamamia

ledenka_  

29. nov 2011 20:49

tanjaj zanima me recept za čokoladne zvitke, če ni skrivnost.

punce vse ste zelo pridne :)) jaz se vedno veselim tega časa, prav nekaj posebnega je v zraku :)

mamamia hvala za recept, kje pa nabavljate čokoladna kavna zrna?

ledenka_

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

29. nov 2011 20:58

ledenka če lahko jaz odgovorim ... čokoladna kavn zrna sem zasledila nekaj časa nazaj v Hoferju ... Imajo pa jih na zalogi tudi v vseh večjih trgovinah - Mercator, Spar, Tuš ...

msegov

tanjaj  

član od: 15.6.2007

sporočila: 918

29. nov 2011 21:10

Ledenka, seveda ni skrivnost. Recept je v letošnji božični kuhinji ( revija). MI je bil takoj všeč in moram probat. Samo jaz bom izpustila med, ker ga pri nas ne marajo v piškotih.

Za testo:

300g moke, 270 g sladkorja v prahu, 1/2 žličke sode bikarbone, 80g medu, 2 jajci, 100g kuverture

Za kremo:

200g masla, 140g sladkorja v prahu, 1 vanili, 50g kakava, 1 žlica ruma.

Presejemo sladkor v prahu ter moko. Dodamo sodo bikarbono, jajci in med. Zgnetemo v testo in postavimo za 2 uri v hladilnik.

Testo tanko razvaljamo in izrežemo kroge, položimo v pekač in pečemo 8 minut v ogreti pečici na 180 stopinj.

Še vroče piškote ovijemo okoli ročaja kuhalnice in zvitke ohladimo.

Kuverturo stopimo in konce zvitkov pomočimo  v kuverturo in pustimo, da se ohladi.

Za kremo: zmehčano maslo zrežemo na koščke in ga skupaj s sladkorjem v prahu, vanilijem, kakavom in rumom kremasto stepemo. Kremo damo v vrečke za brizganje s cevatim nastavkom in jo nabrizgamo v zvitke.

tanjaj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti