23. okt 2011 16:45
Meni so všeč jajca. ki jih ubijem v hladno olje in takoj začnem mešati z vilico, plošča je prižgana na srednjo jakost. Mešam, dokler ne zakrknejo, a je vse skupaj še dovolj sočno in "mokro". Okus takih jajc mene nekoliko spominja na okus v mehko kuhanega jajca, serviranega v šalčki.
Drugi način je, da na vročo maščobo (ki ni putrček) ubijem jajce, pustim, da beljak postaja bel, potem na grobo pomešam, pustim, da do konca zakrkne..pri takem jajcu beljak in rumenjak nista popolnoma pomešana med seboj. To ima spet drugačen okus, bolj kompakten.
Kadar se mi zahoče nekaj nežnejšega, ubijem jajce v skodelico, na eno jajce dodam eno žlico mleka, fino stepem in vržem na skoraj do rjavega razbeljeno maslo, z vilico mešam kot zmešana..in pride ven ena taka rahla, aromatična, nežna kašica...
Tudi v trdo kuhana jajca (za takojšnje uživanje in ne za pirhe) so nam všeč taka, ki niso skuhana do betona. Če je jace toplo, torej ne iz hladilnika, ga flikneš v vrelo vodo, kuhaš nekih 7 do 9 minutk in potem je rumenjak tako lepo sočen in apetitlih. Tudi beljak je lepo nežen.
Pa jajca, pečena na siru in česnu... na grobo naseckaš česen, ga flikneš v ponev z maščobo (maslo ne paše, vsaj za moj okus, no, morda mešanica masla in olivnega olja...), toliko, da vogalčki česnovih koščkov postanejo rjavkasti..dodaš sir, ki zabremza česen in na to vržeš razžvrkljana jajca, lahko z dodatkom vode, mineralne vode..1 žlica na 1 jajce..)...
Uf, sem se razpisala
Mygrace