11. okt 2011 8:30
Hola, kozamurnik, long time no see
Bi rekla, da so v vsakem mestu taksiti točno taki, kot so prevladujoči odnosi/komunikacija v mestu in družbi. In tam, kjer se ljudje znamo nasmehniti drug drugemu (in pri tem nihče ne misli, da se kdo posmehuje), se stvari lepo uredijo. Tam, kjer se nasmehnemo, se tudi spoštujemo in umaknemo, če je treba, da ima vsak svoj prostor. V družbi, na cesti, kjerkoli. In odnos ljudi do sočloveka v avtih je točno tak, kot je, če avta ni. Samo, če so avtomobili zraven, se bolj opazi grobost, netoleranca in nek čudni umislek, da so vsi na svetu zato, da se bodo MENI umaknili.. In taksisti so samo sestavni del te zgodbe. Z drugimi besedami: ne gre popravljati takistov, prej gre popravljati pri sebi.
Npr: jaz se zadnje tri tedne spopadam z bolečinami v hrbtu, kar pomeni, da imam tudi trenutke, ko šepam ali pa bolj počasi hodim. Pa me je takšno skoraj povozila občanka v tretjem življenjskem obdobju (na prehodu za pešce, ko se gre z Dunajske na Tivolsko). O tem, kako so me enkrat prijele bolečine in sem se naslonila na zid - najprej je kakih deset ljudi bulijo, potem je pa en gospod (takisto šepajoč) vprašal, če je vse okej, če kaj pomaga. Si raje ne mislim, kako se ljudje obnašajo do gibalno hendikepiranih - ta brezčutnost je grozljiva.
Skratka, naša družba je bolj brezčunta kot ne. Oziroma, dokler ne pogoriš, te ne poplavi, ali pa te najde Marijo preko ZPM, se bolj malokdo briga za človeka. Vsak forsira svojo in taksti se tej igri pridružujejo. Tam, kjer so ljudje prijazni in fer, so takšni tudi taksisti.
Sama sem v tujini imela super izkušnje s taksiji. V Ljubljani tudi čisto okej. Oziroma, sem blagohotno prezrla, če kdo ni znal vseh ulic in je še po garminu iskal. Mi je pa (tole se križa s tisto temo o galebih na Jadranu) enkrat eden predlagal seks in sem mu rekla, da tudi v primeru, da bi bila zainteresirana, on nima toliko denarja, da bi kaj takega plačal. Potem je bil pa brez teksta.
Vendelina jr.