4. okt 2011 20:24
Joj Mamamia, kar toplo mi je pri srcu. Kot da bi bil spet poročen.
Rebecca!
Izplen, ki ga navajaš, velja za razsoljevanje morja. Tam so problem potrebni visoki tlaki. Že sama morska voda ima osmozni tlak okrog 30 barov. Delovni tlak membrane pa je 90 barov. Za boljšo predstavo je to tako, kot bi vodo spravil na vrh 900 metrov visokega hriba. Precej energije se sicer prihrani tako, da izstopna voda pomaga črpat svežo vodo v sistem. Črpalke tako pokrivajo samo tlačne izgube. Vendar je to še vedno precej drago in ni čudno, da so to prvi pričeli izkoriščat hoteli v Španiji in na Karibih. Tudi Hrvati so pred nekaj leti v Dalmaciji postavili en tak obrat.
Pri sladki vodi so tlaki bistveno nižji. Od 3 bare naprej. Torej RO (reverzna osmoza) lahko deluje tudi brez črpalke. Rabiš samo cevovod z nekaj deset metrov višinske razlike. Čeprav je varčna, mi ta možnost ni všeč. Izvedljiva je v hribih in tam imajo v sušni dobi potoki že tako pretok na biološkem minimumu. Bolj so mi všeč postavitve ob večjih rekar in v nižini z vodnjaki. Voda je na voljo v praktično neomejenih količinah in se višek takoj vrča v reko ali uporabi za namakanje. Ker je kvaliteta čiste vode praktično neodvisna od kvalitete surove vode, se lahko uporabi tudi voda, ki jo sicer ne bi nihče niti povohal. CocaCola je baje kar sredi Londona čistila Temzo.
Izplen: Pri sladki vodi je odvisen od trdote in nastavitve. Gre po logiki: manjša trdota, večji tlak, manjši pretok je večji izplen in obratno. Vendar se tukaj pojavlja problem pri nastavitvi za velik izplen. Membrana ni pretočni filter. Voda teče ob membrani. Del pronica skozi pore in to je čista voda. Drugi del membrano izpira in proti koncu membrane je trdota vode že tako velika, da se vodni kamen prične izločat, odlagat na površino in mašit membrano. To je potem potrebno občasno čistit z nekim sredstvom za odstranjevanje kamna. Torej se izplen nastavlja odvisno od razpoložljive količine surove vode. Mali kuhinjski sistemi so ravno zaradi 'šparanja' membrane nsatavljeni na približno 1/3 čiste vode in 2/3 odpada. Špekulira se, da je količina popite vode tako majhna, da to ne predstavlja problem.
Upam, da je vsaj večini razumljivo.
LP
Sergej