23. avg 2011 10:24
terakota je napisal/a: |
....vmes solila, zaprla, z žlico potlačila, da sem izstisnila zrak in dala v pečico. terakota |
Tudi jaz sem na začetku moje kuharske poti mislila, da sem s tlačenjem iztisnila vse zračne mehurčke in zato uničila celo šaržo rdeče pese. V nekaj dneh je bila v špajzi že veselica. Izkušena kuharica mi je pokazala, kako z dolgimi vilicami (tistimi za pečenko) ob notranji steni kozarca naloženo peso privzdiguje, da lahko zračni mehurčki, ki so skriti med posameznimi rezinami, splavajo na površje oz. da kis res zalije vse. Običajno je po takem manevru potrebno doliti še kar nekaj kisa, da je kozarec poln. Da si pri bezanju mehurčkov na površino uspešnejši, pa kozarec napolniš s peso samo do 3/4. Od takrat vlagam na ta način in pri letni količini ca 70 kozarcev se mi jih je v 25 letih pokvarilo skupno približno 5. Upam, da se mi glede na vaše komentarje o čudnem zraku ne bo letos razmerje podrlo.
Enako je po moje z bučkami; najbrž je precej manj možnosti da se pokvarijo, če bolj kot ne plavajo v olju. Manj skritih zračnih mehurčkov bi bilo, če v kozarec naliješ olje in potem vanj vlagaš rezino po rezino. Res je poraba olja malo večja, pa saj se ga lahko ob odprtju kozarca porabi tudi še za kaj drugega.
Če je med predhodnimi komentarji že kakšen podoben odgovor, se opravičujem, ker sem teh 5 strani res bolj na hitro prebrala.
LP, V.