Torta telebajsek

simonafs  

član od: 17.1.2009

sporočila: 6

tema odprta - 15. avg 2011 21:42 | ogledi: 8.735 | odgovori: 4

Živjo. Za sina bi rada naredila torto telebajsek Tinki Binki. Kako naj smetano obarvam vijolično?

 

Pa še nekaj me zanima - pekla bom na ta velikem pekaču. Skrbi me, da ko bom torto ,napolnila, s filo se bo fila razlezla. Do sedaj sem vedno delala okrogle torte in ko se dala notri filo sem torto dala nazaj v model tako, da se je fila strdila.  Prosim za vaše nasvete. Vnaprej hvala.

simonafs

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. avg 2011 12:05

Vse kremne torte, pa tudi tiste, kjer je več biskvita notri, morajo biti v modelu, dokler se tvarine ne shladijo, želatinirajo, skratka, dokler se ne sprimejo skupaj. Zdaj, če imaš tak telebajsasti model, ki ima tudi višino (v smislu, dno je v obliki telebajska, potem je pa še kakih 7-9 centi višine, potem se da narediti tudi telebajska. Vse druge kombinacije se pa v "3D" tehniki podrejo.

Vijola smetana - jaz raje delam z jogurtom in maskarponejem, pride bolj osvežilno, se pa naredi tako, da vzameš borovnice, jih daš na cedilko, vsako plast obilno in obsceno in ko misliš, da je sladkorja preveč, dodaš še kakšni dve žlici osladiš, daš novo plast.....in potem čakaš, da bo v najmanj 24 urah odteklo precej sirupa. In s tistim sirupom se nazarensko lepo in organic barva. Če se ti pa dzi, da je zadeva premalo modre barve, dodaš pa med borovnice še robide.

Vendelina jr.

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

16. avg 2011 17:21

ma kakšen recept pa maš, da se ti krema v torti scedi? Jaz nikoli ne delam v modelu, vedno spečem biskvite, namažem kremo, dam na vrh biskvit, spet kremo,.. lepo obmažem in okrasim, pa se prav nič ne scedi. V bazi imaš en kup fajn receptov. 

 

Edino, če maš kak recept z kako kremo, kjer je želatina v mes, da je potrebno narest v modelu, da se pol strdi,..

 

glede barve, se pa strinjam z Vendelino,.. bo res naravno in fino za pojest pol.

Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

17. avg 2011 7:47

Jaz še nikoli nisem delala torte v modelu (pa sem jih letos že 8 spekla) in se mi ni nikoli nič scedilo. Ne razumem, zakaj bi se?

JJ

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. avg 2011 8:57

Hja, če da človek veliko testa in malo do manj kreme....potem se v resnici nima kaj dosti cediti.  Smetana in kreme, ki jih je treba želatinirati, pa same od sebe ne bodo "stale v luft".

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?lisicka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti