27. feb 2004 10:00
Razpredelnico "zdravju nevarni E-ji" sem že prej našla in prebrala - ampak ravno to me moti pri vseh teh preglednicah in razpredelnicah: vse je samo rekla-kazala, nikjer podatka KJE je bil opravljen poskus, KAKŠNI so bili poskusi, KDO jih je opravljal itd. Takih razpredelnic je poleg le-te še cel kup. (Pa ne le o aditivih)
Jezi me pa ravno to, da se med ljudmi pojavi nek strah (če povzroča možganske poškodbe, potem ne vem, kaj dela naše in ostala Ministrstva za zdravstvo po svetu, ki to potemtakem mirno gledajo), ko pa želiš malo globje preveriti neko zadevo, pa ugotoviš le to, da nihče ničesar ZARES KONKRETNEGA ne ve povedat.
Na splošno mi je všeč, da se v zadnjih časih ljudje bolj zavedamo, da nam ni treba pojesti čisto vsega kar nam pride pod roke in pomembnosti naravne, nepredelane hrane - ampak ne maram pa, da mi nekdo naklada: če bi bilo čisto vse res, kar si nekateri izmislijo, bi bila hrana, ki jo jemo, škodljiva že samo zaradi tega, ker je kuhana, ker jo ješ s kovinskim priborom, ker štedilnik ni več na drva, ker si jo greješ v mikrovalovki, ker jo zmelješ v multipraktiku, ker Mars ni v pravi poziciji in ne vem še kaj. Obenem pa vsi čisto mirno beremo recepte in se bašemo s stvarmi, ki so npr. polne sladkorja, za katerega so tudi ugotovili, da povzroča diabetes tipa II, pa tega nihče ne opazi ali se prav hudo obremenjuje zaradi tega. Mislim, da bi bilo dobro, da ljudje kot potrošniki malo razmišljamo s svojo glavo in ne verjamemo vsaki stvari samo zato, ker je tako razmišljanje trenutno "in".
Kot sem uspela izvedeti, natrijev glutaminat Kitajci uporabljajo kot tradicionalno začimbno sol že okoli 1000 let, in to KONCENTRIRANO (ne kot dodatek soli, kot je to v Vegeti) in da se po čisto naravni poti pojavlja v npr. algah, ki jih na vzhodu precej pojejo, pa celo v krompirju (te stvari sem prebrala v nekem starem VIP-u, glasilu Zveze potrošnikov). No, če Kitajci to uporabljajo že 1000 let, pa so se uspeli tako razmnožiti, potem res ne vem... pa tudi kaka huda kemikalija to ne more biti, saj ne verjamem, da bi Kitajci že takrat imeli kemijske laboratorije.
Ampak, to je le moje razmišljanje o zadevi - če kdo ve kaj konkretnega, naj pove, naj se vključi v debato, da bomo na koncu morda res vedeli, kaj je muha in kaj je v resnici slon.