Se gremo potepat?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. avg 2012 16:05

Ma to zadnje, saj je domači fotostrokovnjak ugotovil, da o fotografiji nimam pojma, pol tuhtam, v kaj sam porabil tolk časa. Slikati sem začel pred 56 let z fotoaparati: Smena, Ljubitelj, Zorki, Kiev, Yashica, vmes se še kaj naučil o svetlobi, optiki................ in sedaj pač nič ne vem. *ebiga, se pa bom začel učit na novo, ko domači fotostrkovnjak izda kakšno knjigo ( ki bo seveda prekosila vse dosedanje knjige poklicnih fotografov ). Pa pustimo, mal sem se polenil, tole bom jutri še dokončal, no, za sedaj: včeraj prišel v Ljubljano okrog osmih zvečer, uro pa pol prej kot po voznem redu. Uf, kolk je že ura, imel sem pozen zajtrk, šele sedaj grem zakurit žar, da nekaj spečem za kosilo.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

20. avg 2012 9:09

Ti zaenkrat kar po starem kaj napopaj sem. Bi rekla, da nas je kar precej tu takšnih, ki nas zadeve, o katerih se preklate in nadmudrujete pri fotoaparatih, itak ne razume in ne zanima. Torej, ti tule kar pokaži kakšno fotko za nas, ki nam je vseeno, če je tudi kje kakšna senca in meglica, radi pa pogledamo, kod se potepaš. Matr, če bi pri "unih" rečeh tolk kompliciral, kot pri vaših kompozicijah in kaj vem čem še, še do "uvoda" ne bi prišli, kaj šele do kakšnega otroka 

Ognjič

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

20. avg 2012 9:47

Jaaaaaa, fotke le pokaži. Umetniki in "umetniki" pa naj se gredo svoje štose. Mi bi pa realno življenje gledali.

rimljanka

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

20. avg 2012 10:36

rimljanka je napisal/a:

Medknjižnična izposoja se temu reče, pa preveri, če je plačljiva posebej, ne iz članarine.

rimljanka

Res je, rimljanka, zaračunajo 10€ na gradivo. Ampak, imam srečo, ker se knjiga nahaja v enoti, ki spada pod našo knjižnico in je prenos knjige brezplačen (v okviru članarine).

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

20. avg 2012 11:09

Ognjič je napisal/a:

Ti zaenkrat kar po starem kaj napopaj sem. Bi rekla, da nas je kar precej tu takšnih, ki nas zadeve, o katerih se preklate in nadmudrujete pri fotoaparatih, itak ne razume in ne zanima. Torej, ti tule kar pokaži kakšno fotko za nas, ki nam je vseeno, če je tudi kje kakšna senca in meglica, radi pa pogledamo, kod se potepaš. Matr, če bi pri "unih" rečeh tolk kompliciral, kot pri vaših kompozicijah in kaj vem čem še, še do "uvoda" ne bi prišli, kaj šele do kakšnega otroka 

Ognjič

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. avg 2012 15:37

Ežoj, hvala za prispevke, ki sem jih prebrala za nazaj.

F r i n a

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. avg 2012 17:11

Ma, frina, ima še, upam, da boš videla.

Evo, spet jaz,

Tole bo treba nekako dokončat. No, saj bi šlo, matra me pri izbiri fotografij, rad bi take pokazal s » ta pravo » kompozicijo, tega pa jaz žal ne obvladam, kajti v takih » vodič-romanih », ki jih pišejo vrhunski strokovnjaki za fotografijo, in ki jim nekateri celo rečejo knjige, je ena sama teorija, pa pravilo tretjin, pa neparno število objektov, pa vodilna črta pa........ ma sama nepotrebna teorija............... ( tale je za šarmiranje ).

Recimo » telegrafsko« poročanje o zadnjem dnevu v Španiji.

Torej, kamp imam plačan, check-out je do dvanajste ure, jaz bi rad odšel čim prej, da še kaj vidim Barcelone. Rahli problemi pri pakiranju, kajti, nekaj reči sem nakupil, tudi eno dodatno torbo, vseen sem mogel tam pustit napihljivo blazino, na kateri sem spal ( in sem je tudi tam kupil, 10€, hvala, a ste vprašali, pa seveda stole, ker nisem imel s sabo nobene kamp opreme. Torej spakiram se, vse končam okrog pol devetih in pravac železniška postaja.

Na postaji gneča, ko pride vlak je bilo treba stat, vse polno. Na vlaku opozarjajo, da je velika vročina, naj se ljudje pazijo, tekočina........OK, moj načrt je, da v garderobo postaje Sants, pustim prtljago, da me tam počaka do enajstih zvečer, ko imam avtobus. Ko to naredim, grem si najprej ogledat nekakšn tehnološki park, ki je v bližini. Jaz sicer niti ne vem kaj sem pričakoval, vsekakor nekaj, ono tam pa nič. Ogledam si tist nič ( 10 min ).

OK, grem naprej, na plaza katalunia, nekaj pojest ( ribe, kaj pa drugega ), potem potepanje. Za podzemno je treba kupit ( seveda ) vozovnico. Prej sem kupoval na šalteru, sedaj je tam gužva. Vsepovsod je polno avtomatov, za nakup in natpisov, na se jih ( potniki ) poslužujemo. Pridem do enega mal gledam, mi ni nič jasno. Mal pogledam druge, vidim jih nekaj, takih kot jaz, ki jim ne uspe. Vidim tudi enga fanta s punco, ki jim je uspelo. Takoj jim pridem in poprosim da mi kupijo vozovnico, kar jim, v drugem poskusu tudi uspe. Grem na metro in pridem ven na plaza Katalunija:

Seveda, *ebeš mesto brez golobov. Mal naprej, oni potniki z vlaka, ki so slišali da je » mucho calor », se hladijo. Mene pa niso veliko silili, pa sem pohitel naprej, niz Ramblo ( glavna promenada za turiste ).

Pogosto se dajo videti umetelne pipe, za osvežitev:

Samo kaj, ko je voda iz teh pip topla, po oceni cca 25 stopinj. Pojem dve porcije rib, nisem si upal spit niti piva, niti vina ( mucho calor ), spijem le nek sok iztisnjen iz nekakšnega sadja. Napotim se do pomorskega muzeja, ki je na koncu Ramble, pri unem velikem spomeniku. Po poti se dajo videti prosjaki ( ali umetniki, kakor vam je bolj všeč ):

In, recimo:

Najdem pomorski muzej iz prve, une ribe v meni kuhajo, treba jih bo zalit. V krogu muzeja je gostilna, spijem pivo ( pa mucho calor gor/dol ). Nekaj eksponatov je zunaj, obetavno:

in:

No in vidite kam je vse to pripeljalo: ameriške in ruske jedrske podmornice krožijo po svetu, vsaka z arzenalom, da uniči polovico planeta..........

Ja, nič, grem v muzej. Tam nobene gužve ( zunaj in v gostilni je bilo še kar ljudi ) Mal gledam, ponujajo ene vstopnice tudi za neko razstavo, neki tuhtam........ pa me un, za pultom ogovori, češ kako naj vas ogovorim, po špansko, angleško francosko, nemško........ jaz se zdramim in mu kot iz topa odgovorim: pa dajte po slovensko, to najbolj obvladam........ on seveda gleda, pa mu jaz rečem : puede en ingles, yo entiendo........ ( po špansko: lahko v angleščini, razumem........ ), to pa ga tudi nekoliko zmede, pol mi razloži, da je muzej zaprt, neki ga prenavljajo. Meni je vse to nekam sumnjivo: kamorkoli jaz pridem, in bi si rad ogledal nekaj s vojaško tematiko, je zaprto, po moje to kapitalisti preprečujejo izobraževanje revolucionarje.... Ja kaj pa čem.

Pred muzejem ( na dvorišču muzeja, pri gostilni ) je majhem ribnik:

Takoj mi pride na misel, če bi nabavil želve..........

Nič, grem naprej, do plaza Espanja, od tam je blizu še kaj za ogledat. Do plaza Espana se pride po eni ulici ki gre od muzeja, reče se ji paralel ( vragsigavedi s čem ). Resnično je » mucho calor », sliši se emergencia, a je koga zvilo........ ne bi tudi jaz bil med tistimi, mal mi skozi glavo gre: a mi je tega res treba po tej vročini, tolažim se, da ni daleč, pa, ena stran ceste je čist v senci, nekje kupim plastenko pollitarsko vode, vsedem se na eno klop v senci ( klopi je vsepovsod dovolj ) in spijem mrzlo vodo, .........in naprej, novim zmagam ( turističnim ) naproti.

Plaza Espana:

Gremo v hribe:

In:

Če sem že tukaj, naj si še ogledam paviljon Mies van der Rohe:

In:

To je nekaj minimalističnega, mene je takoj spomnilo na une japonske ( a so morda zen ) vrtovi s peskom: celo dvorišče je en sam pesek, ki ga uni menihi skos neki pometajo, nekje je le en kamn, oni to opazujejo in se dajo v kontemplacijo ( o dovršenosti vesolja, kaj pa drugega ). Po ogledu paviljona, se vsedem na eno kamnito klop ( pri paviljonu ), poskusim si nadet videz ganjenosti, vzdihujem ( kaka lepota, kaka umetnost ), ko se mi zdi, da je dovolj ( če me morda opazujejo ), grem naprej, kaj več o tistem ( oh in sploh paviljonu ) lahko pove mi querida amiga.

Grem naprej, pa spet nekaj zanimivega. A se spomnete, da smo se učili v šoli kvadratni koren: evo, tukaj je rastlina, ki ima kvadratni koren:

tbc

ežoj

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

21. avg 2012 17:24

Ežoj, krasno.

Upam da še kaj napišeš, zelo zanimivo branje.

Aja, da ne govorim o slikah. Čudovite.

*ebeš ti vso umetnost fotografiranja, za nas tuki na kulinariki so čist OK.

irena66

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

21. avg 2012 18:39

Ežoj, res zanimivo branje.

O fotografijah pa: jaz sem se šele zdaj, po branju " une" teme o fotografiji zavedela, da še nikoli v življenju ob fotografiranju nisem pomislila na kompozicijo in ... kaj že?  Ma, kje imam pa čas za kaj takega! Ko fotografiram, moram predvsem misliti na to, da s prstom sploh najdem sprožilec, večkrat se mi je zgodilo, da je bil tudi prst na sliki.

Tvoje fotke se mi pa zdijo čist ok.

rosie

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. avg 2012 19:11

Okej, zakaj sem te "poslala" v Miesov pavilijon.

Leta 1929 je bila v Barceloni Svetovna razstava. Za to razstavo je Nemčija (v dvajsetih letih, skratka pred nacizmom) naročila načrt pavilijona pri arhitektu, flameskega porekla, delal je pa v Nemčiji (Mies van der Rohe). Gospod je dizajniral ultramodern pavilijon (v primerjavi s tistim, kar se je takrat drugače oblikovale, je bil pa itak z drugega plantea) kot neke vrste počastitev industrijskega detajla in tehničnih sposobnosti stroke. Pavilijon je imel razstavno funkcijo.  Pred odprtjem so ugotovili, da ni tam nobenih stolov in je bila silna zadrega, na kaj se bo usedel kralj, ki si bo to razstavo ogledal. In je potem Mies na hitro oblikovak še dva kultna stola, ki ju danes poznamo pod imenom Barcelona chair. To sta tista fotelja z belim usnjem, naslonjalo in sedalo v premaknjemn naklonu 90 stopinj in na povrh še z usnjem prevlečeni gumbi - oba, tistega z naslonjalom in tisto pručko si lepo pofotkal (samo nisi točno vedel, kaj si fotkal).

Po zaprtju razstave so paviljon podrli. Okej stoli in kipi so ostali.

Potem je v Nemčiji kmalu prišel na oblast nacizem. V Španiji pa fankirzem.

Španski frankcizem se je v bistvu končal po Caudillovi smrti 1976, leta 1978 pa so sprejeli novo ustavo in opredelili demokratično monarhijo. Od takrat naprej štejejo tudi obdobje španske demokracije. In v tem obdobju, ki je bilo zelo intenzivno, so z dvema močnima akcijama tudi na kulturnem področju naredili prelom s prejšnjim frankističnim obdobjem.

Ena taka akcija je bila vrnitev Picassove Gernike v Španijo (dane je v Reini Sofii v Madridu)

Druga akcija pa je šla v rekonstrukcijo tega Nemškega paviliona v Barceloni. Ker pač v arhitekturi ta paviljon Špance spominja na obdoje pred fašizmom in postavitev tega paviljona na novo simbolno pomeni, da se je končalo eno zelo mračno obdobje, ki je zlasti v Kataloniji imelo zelo hude posledice (skoraj eliminacija katalonščine, npr). Pavilijon so rekosntruirali v obdobju 1983-1986. Danes je tam sedež stalne zbirke in sklada Mies van der Rohe. Ta sklad vsako neparno leto podeljuje dve najvišji evropski nagradi za arhitekturo. Ena nagrada je za uveljavljeno arhitektruo, ena pa za preboj novega imena v arhitekturi (tu ima tudi Slovenija dobitnika).

Asi que me puedes agradecer para iluminarte sobre el tema

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti