30. apr 2015 15:21
Iz drugih razlogov sem preverjala trg. Čeprav so stare Bagatke ( Višnja, Danica, Ruža), še vedno prisegam nanje zato, ker imam izkušnje s kar tremi. Na bolhi jih lahko kupiš za cca 30€, v trgovini Lango kovček za 50€.
Bistvena razlika je tistimi, ki jih kupiš na drugi strani police z moko in staro Bagatko je v moči, ki se meri v watih. Slabša kot je moč, težje je šivati, saj si nihče ne želi stroja, na katerega ni mogoče sešiti zadge v kavbojkke, ali zarobiti kavbojk ( za to obstaja tudi instant varianta).
Zato je pomembna wataža in ne število programov. Za tu pa tam je bolha kar v redu.
Sama šivam že od let 1972, brez tečaja, ampak ob asistenci več strokovnjakov.
Začela sem na Slavici 555, z zlato iglo ???, ki je padla na tla, zato sem kupila Danico, mama pa Višnjo, vse Bagat. Teta, ki je bila odlična šivilja, je vsa leta rogovilila zaradi Ruže, ki meni ni bila nikoli všeč.
Sedaj imamo v hiši že omenjeno Višnjo v kovčku, Danico v kabinetu, opletilnik Elna, 5 nitni, Elna 6600 in Cover Pro 1000CP, Janome. Zadrge pa mi menujuje soseda, ker nimam časa.
Amapak nekega lepega dne bom šivala kot Klara.
Tista Elna 6600 je res zvezda, le da jo je nesmisleno kopiti samo za krajšanje hlač, kar naredijo že v vsaki spodobni čistilnici.
Zato navijam za eno Bagatko z bolhe, prijazno teto, ki bo pomagala brez tečaja in dobrega mehanika. Takega kot imam jaz. Pet zvezdic.
F r i n a