2. avg 2011 15:58
Jaz imam recept za gateau au chocolat od svoje švicarske friendice, ki gre približno takole:
4 beljake stepeš s 100 g sladkorja v trd sneg;
250 g plemenite temne čokolade zmehčaš v vodni kopeli in umešaš vanjo 4 rumenjake, 125 g masla ter čisto majhen ščepec soli;
120g mehke moke preseješ skupaj s polovico pecilnega praška;
vse skupaj rahlo vmešaš in takoj rukneš v pecico na 190°C za 10 minut, nato pa zmanjšaš temperaturo na 170 še za 25 minut.
Rezultat je najbolj mehka in puhasta tortna osnova, kar jih poznam, servira se še topla z enim od kremnih sladoledov in vročo omako iz jagodičja (višnje, cešnje, jagode, ribez), včasih pa samo s sladko smetano. Mislim, da gre puhasta struktura na račun tega, da je moke glede na ostale sestavine precej malo.
Če hočeš navadno (nečokoladno) tortno osnovo, bi jaz eksperimentirala v smeri zmanjševanja moke (in/ali nadomeščanja vsaj polovice moke z jedilnim škrobom), nedodajanja maščobe in še eno stvarjo: najbolj puhast biskvit je nastal takrat, ko sem še imela navado stepat skupaj cela jajca s sladkorjem zelo dolgo časa, da je nastala skoraj čisto bela pena, potem sem vmešala pa še presejano moko. Ločevanje beljakov in rumenjakov sicer skrajša čas priprave, ampak čisto isti rezultat pa vseeno ni.
lp, proxima