18. jul 2011 22:29
Hvala! Ja, čebulni zavitek sem delala pogosto - vendar do sedaj vedno s kvašenim testom (kar navadno testo a kruh na tenko razvaljam in napackam z nadevom). Sploh za martinovo je taka "čebulna potica" super za kombinacijo z mladim teranom
Vedno pa v tem primeru porabim samo dosti čebule (kako kilco od oka, za eno štruco), pa jo fino prepražim (in solim), da postane zlato rjava. Surove pa nisem še nikoli dajala v tak zavitek, ker mi ni všeč bledična, na pol kuhana varianta. Tebi bi bila verjetno všeč tudi z dodano slanino
Ko smo že pri čebuli - pri nas je na raznih feštah ali pa kar tako, uspešnica slana pita s krhkim testom (razne variacije na temo "quiche Lorraine"). Spodaj podlaga iz slanega krhkega testa (pribl. 200g moke, 100 g masla, par žlic mrzle vode ali 1 jajce in sol - to so količine za okrogel pekač za pico), ki jo predhodno rahlo zapečem (ker mi ni všeč, če je "mokro"), potem pa naložim nanj praženo čebulo ali praženo čebulo+jurčke ali pač karkoli drugega primernega. To prelijem z eno napol stepeno sladko smetano, v kateri razžvrkljam 3 ali 4 jajca, malo solim, dodam muškatni orešček, potem pa hop v pečico za dobre pol ure oz. dokler površina ne postane zlato rjavkasta oz. tekoči nadev ne zakrkne. Še rahlo mlačna ali hladna je ta zadeva super tudi za na piknik ali pa kar tako, za prijateljsko kramljanje ob pivu Če se ti bo dalo, probaj kdaj narediti, je hitro in preprosto po mojem ti bo všeč Pa še krhko testo lahko imaš že narejeno v hladilniku tudi tri dni in ga pač uporabiš, ko si na volji za peko.
Mojca