13. jul 2011 14:18
Težko delo te čaka (oziroma tvojega sorodnika).
Pred leti je bambus zasadil moj sosed, že čez kakšno leto ali dve se je razširil tudi na mojem vrtu. Saj najprej mi je bil všeč, eno korenino sem celo izkopala in jo posadila v velik lonec.
Kot si napisala, se je razširil čez vso mero, na srečo samo na eni od teras.
Sosed je svojega hitro iztrebil, predvidevam, da s takimi ali drugačnimi herbicidi, mi smo pa leta in leta izkopavali trdovratne korenine. Nazadnje se je še najbolj obnesla res redna (spomladi tudi večkrat na teden) košnja, ampak trajalo je kar nekaj let in ko sem pred letom malo zanemarila to teraso, so se poganjki hitro spet pojavili.
Kako trdoživa rastlina je to, sem se prepričala tudi, ko sem hotela tistega iz lonca izkoreniniti. Nazadnje sem uspela tako, da sem lonec dolgo izpirala pod vodnim curkom. Ko sem izprala vso zemljo, je ostal trden in težek splet korenin, ki ga ni bilo mogoče ne razbiti, ne zažgati. Še na kosovni odpad si ga nisem upala odložiti, nekaj let je v opomin lahkomiselnim vrtnarjem stal na dvorišču, potem ga je pa odpeljal en ribič, ki ga še danes uporablja kot sidro za bojo.
Z eksotami med rastlinami ni šale, meni poleg bambusa veliko bolj kot domači plevel greni življenje tale bignonija, plezalka, ki se agresivno širi v vse smeri, na živce mi gre pa tudi aktinidija, ki je prav tako neuničljiva (upam, da jo bo letošnja suša vsaj malo omejila, če že ne ugonobila), saj mi s svojo tropsko obilnostjo vsako leto polomi kakšen tram.
Drugega kot kosilnico ti ne vem svetovati, seveda nekateri zagovarjajo tudi vsakovrstne pripravke, ampak ne verjamem da obstaja kakšen, ki bi škodil samo bambusu.
nola