11. jul 2011 9:26
Tistega tolčenja testa v lavorju se spomnim tudi sama. Če sem jaz držala in je tolkla mama, je lavor plesal (in ni bilo okej), če je mama držala in sem jaz tolkla, me je stvar upehala.
Potem smo odkrili tisto posodo za vzhajanje testa, ki si jo dal v toplo vodo in je bil stvar rešena.
Se mi zdi, da je tista finta s klofanjem testa ena iz arzenala načinov, kako so v prejšnjih stoletjih malo zamotili maso žensk, ki so bile pri bogatejših hišah (pomočnice, stare device, kuharice), da so imele kaj početi in da ni perje preveč frčalo. Pa ta finta ni edina - tudi v drugih kulinarikah so navedeni dolgotrajni postopki (recimo, pranje riža, lupljenje paprik) z namenom tega, da so ženski del družine popolnoma zamotili z gospodinjstvom, da se niso imele časa ukvarjati z bolj "moškimi" zadevami.
Glede kruhomata: Imam ga. Mi je totalno jasno, da v peki kruha ne bo zamenjal izvedbe domačega koruznega (moj favorit), ampak tule sem snela super recepte za kruhe s paradižnikovo mezgo, semeni, baziliko - skratka take, ki jih v pekarni ni - ...ni da ni in to potem pripravljam in je super še toplo. Ko se pa stvar shladi, pa lepo narežemo malo sira, še kakšno zelenjavo polivko, damo to vse skupaj v pečico in evo-ti-ga-na, dobimo tapas. Čisto vedno ne uspe super skorjica, ampak ponavadi pa. Glede na to, da jaz kar mečem sestavine notri, imam kar dobro razmerje med zadetki in zgrešenimi
Mesilka se včasih tudi zatakne v testu, pa tudi pri pomivanju se včasih kaj takoj ne sname - pa se počaka, da voda naredi svoje in se potem čez pol ure stvar uredi.
Vendelina jr.