4. jul 2011 19:09
E pa *ebiga Sergej, se nisem mislil več oglašat, si mislim, naj obvelja limnolino, pa me ti potegneš za prst ( un za tipkat ) ( čeprav to tudi nekako ni fer, nekoga ( limnol ) pustiti v zmoti ). No, o smolah sam še tole in nič več ne rečem ( govorim o naravnih, ne umetnih aralditu in epoxi ):
Pri poškodbi nekaterih dreves, predvsem zimzelenih ( menda se tako reče, bori, smreke...... ) se iz njih izceja snov, ki ji rečemo smola ( nekatera drevesa imajo tudi velik procent smole tudi v lesu ali listju ). To se izkorišča industrijsko. Dobljena smola vsebuje ( po spominu ) več kot 70 % trdne snovi, v glavnem abietska in silvinska ( se mi zdi še pimarska ) kislina, ostalo je terpentin in voda in nekaj malega eteričnih olj. Pri industrijski predelavi se smola " destilira ", predestilare se terpentin, ki se uporablja kot topilo ( v glavnem, kolikor se spomnem ), ostanek destilacije je trdna snov, ki ji rečemo kalofonija. Terpentin se, kolikor vem, meša s vodo, in je seveda " topen ", se meša s alkoholom etrom.....Kolofonija se topi v alkoholu, etru, benzolu, verjetno še čem, se mi ne ljubi brskat. Torej enako je tudi s surovo smolo, topila ( in torej čistila ) je bodo ista topila kot kalofonijo.
Sestava smole se tudi nekaj spreminja v odvisnosti od rastline, rastišča, vendar ne preveč. Smola ( njen ostanek destilacije, kaolofonija ) se veliko uporablja v papirni in elektronski industriji kakor tudi v industrijo barv in lakov. Vse tole ni zrastlo na mojem zelnjiku in se verjetno zelo hitro da izgooglat.
Dopuščam, da sem se za kakšno malenkost tudi zmotil, vendar le za malenkost.
Sapienti sat, ali po naše: ne črhnem nobene več.
ežoj