4. jun 2011 7:54
Vendelina, ti primerjaš evropske cene elektrike in naše, ne primerjaš pa naše plače in evropske, pri elektru so imeli 1700 evrov regresa, jaz ga najbrž spolh ne bom dobila.
arima
4. jun 2011 7:54
Vendelina, ti primerjaš evropske cene elektrike in naše, ne primerjaš pa naše plače in evropske, pri elektru so imeli 1700 evrov regresa, jaz ga najbrž spolh ne bom dobila.
arima
4. jun 2011 8:38
Reči moram, da se kar v celoti strinjam z Vendelino jr. glede cene elektrike. Saj tudi meni ni prav, da se draži, ampak to je posledica globalizacije, kjer svet postaja enoten in tistega, ki štrli na kakršen koli način iz sivine, hitro potlačijo nazaj.
Ko se je na Japonskem zgodil potres in cunami, so vlade (predvsem nemška) zagnale vik in krik okrog JE (jedrska elektrarna), jih začeli zapirat, računat, kaj in koliko grozot se lahko zgodi, ustavljat gradnjo novih in če bo Nemčija res zaprla vse svoje JE me res zanima, kje bo dobila ta manjko energije. Verjetno na svetovnem trgu, kjer pa bo zopet postavljala svojo ceno, (Nemčija kot gospodarska velesila si to lahko privošči) ki bo malo višja, kot jo lahko ponudi recimo Slovenija oziroma ostali del Evrope, mogoče z izjemo Francije in na ta način nam pravzaprav cene postavljajo drugi. Po mojem skromnem mnenju bodo JE še kar nekaj časa nujno potrebne, vsaj dokler znanstveniki ne odkrijejo kako z fuzijo ali čem drugim do elektrike. Ker z veterno in sončno energijo zlepa Nemčija in tudi ostali ne bo zapolnil praznine po zaprtju JE. In vemo kaj se dogaja, če je povpraševanje večje od ponudbe.Ostane nam torej varčevanje z elektriko in mogoče nekaj srečnežev, ki imajo dovolj pod palcem, da si zgradijo sončno ali bioplinsko minielektrarno. Vsi ostali bomo torej šparali. Greli se bomo na drva, ne več na elektriko, uporabljali varčne žarnice, aparate ugašali in ne puščali na st by itd. Ste vedeli, da za novo leto samo z okrasnimi lučkami Slovenija kuri elektrike za dve dravski HE. Kar se tiče elektrike, pravzaprav energije na splošno bo v prihodnosti samo še dražja in se ne bo metala dobesedno skozi okno, kot se ponekod počne. Pozimi enkrat v eni družbi se pogovarjamo o ogrevanju, kako smo si zadevo uredili in pravi ena gospa, doma iz nekega bloka v Lj., da pa njej ni treba nič gledati na to koliko toplotne energije porabi in da ona, če je vroče v stanovanju ne zapira radiatorjev ampak si odpira okna, pravi da je hitreje. Plača pa vedno enako. Toda to energijo vedno nekdo plača. In če greste pozimi po ljubljanskih ulicah marsikje opazite kaj podobnega. Na koncu smo zopet pri šparanju in pri bolj pametni porabi.
janko1
4. jun 2011 9:16
Janko vse, kar si napisal kar drži. Vse razumem, menim, da tudi večina. Ne razumemo pa, da če ni denarja, če je treba podražiti, da se pa najde denar za visoke plače z visokimi regresi, božičnicami, trinajstimi plačami. OK, če podjetje dobro dela, naj si delijo, tu nimam kaj reči. Da pa banko dokapitaliziramo z denarjem davkoplačevalcem, pa ne enkrat, davkoplačevalec pa ne bi smel niti pisniti, ko si uprave delijo miljonske odpravnine, nezaslišane regrese in plače, to pa ne more biti. Sama sem bila zaposlena v državni firmi zadnje desetljetje pred upokojitvijo pa v privatni. Nikoli pa nisem bila v instituciji, ki je na proračunu. Tisti, ki so na proračunu težko razumejo privatno firmo. V privatni firmi moraš za plačo fizično zaslužti. Kupec ti mora plačati račune. Na fakulteti seveda tudi zaslužijo svoj denar, ampak sredstva za plačo so zagotovljena iz proračuna.Itd. Če bi hotela zdaj razpredati, bi lahko pisala ure.Tako, da ne me vleči za vsako besedo, saj taka debata zahteva dolgo razpravo, v par besedah lahko samo nakažeš problem.
Hotela sem samo povedati, da nam ni treba vsega razumeti. Naj še monopolisti razumejo nas, davkoplačevalce.
naor
4. jun 2011 10:11
Na žalost, Naor, tudi to se dogaja. Tisti, ki je pri koritu si bo najprej postregel. Sam imam svoj sp in sem v vlogi direktorja, nabavnega, fizikalca, pravzaprav sem za vse sam in zaslužim samo toliko kot naredim. Kar pa zadnje čase počno državne firme..... tu je res prostora za dolge debate. Če pogledaš firme ki jih ni več ali so sedaj v likvidaciji, kako se je delalo. Bolj ko je šlo slabo delavcem, več si je vodstvo razdelilo in točno to se sedaj dogaja z našo Slovenijo. Slabše ko gre državi, več si elita grabi. Kaj bo na koncu ostalo? Dolgovi, ki jih bo narod plačal. No tole je že predaleč od podražitve elektrike, pa vseeno povezano. Veš, Naor, monopolisti itak razumejo samo svoj interes. Itak. Svinjarija.
janko1Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Hummus namaz
Fokača s paradižnikom in timijanom