24. maj 2011 15:44
A da so knjige tudi kulinarične? Zmeraj se kaj novega naučiš, jaz sem mislil, da so knjige le romani tipa Ana Karenjina ali Vojna in mir.
Jaz sem od doma odšel s 25 let, zanal sem scvret jajce in odpret konzervo sardine. Prvo kuharsko knjigo sem, se mi zdi, dobil v dar, in je bila nekakšna prevedena francoska kuharica. Knjiga sploh ni bila za začetnika, in se ni dalo po njej skuhati čisto nič, nekaj zaradi sestavin, ki se niso dobile, oziroma bi jih bilo treba nabirati načrtno dolg časa ( gre za leta 1969/70 ) bodisi zaradi stila pisanja: čebulo prepražimo kot je opisano na str ...., dodamo gobe pripravljene kot v receptu na str... . Pol sem nabavil s spodnje slike kuhar:tukaj so detajli:
Knjiga je fenomenalna, v njej je vse kar bi človk rabil za kuhanje, od tega, kako se naredi kruh, palačinke, juhe, solate, dietna prehrana pri določenih boleznih, čisto vse, sestavine preproste, nič kompliciranega. Na slovenskem je ravno taka Ivačičeva kuharska knjiga, pa mi sploh ni jasno kaj šimfate čez Ivačiča, upam si trdit, da na slovenskem ni boljše kuharske knjige od Ivačičeve, notr je naravnost vse kaj človek rabi.......... uf me je zaneslo.
Danes redko kaj pogledam v knjigo ko kaj kuham ( če že pol je to prej omenjena kuharica ali Ivačič ), delam vse iz glave, tudi zaradi tega nimam nobenega recepta objavljenega, bi mogel posebej delat in tehtat........to velja za slane jedi, za sladke se držim recepta " kot pijan plota ".
To bi bilo glede moje kuharske literature, se mi zdi, da imam še eno kulinarično knjigo, pa se mi ne ljubi sedaj preverjat, če res.
Če kam grem, nikoli se ne spomnem, da bi pogledal v knjigarno, če imajo kakšno knjigo.
ežoj