16. mar 2012 22:55
rebecca je napisal/a: |
zdaj te pa jaz ne razumem - ko v trgovini kupis plastenko vode, zelis dobit navadno pitno vodo brez dodatkov, kar je H2O. Ce pa hoces z okusom, potem pa to ni vec samo voda. |
Kaj pa rudnine - Mg, Ca, Fe ipd.? Ostanki pesticidov? Da ne naštevam dalje. Ja, vem, to ni samo voda. Ravno to je poanta.
rimljanka je napisal/a: |
In če nekdo že tako rekoč vnaprej ve, da ne bodo nekatere (citiram) "nobene koristne informacije, razen mogoče precej pokroviteljskega nagovora in nekih kvazidobronamernih predlogov" (konec citata) dale, potem naj pač ne sprašuje. Ker je tale forum še vedno odprt za vse, ki ne žalijo,.....(kar lepo piše v pravilih in nisem opazila, da bi jih zadnje čase kaj spreminjali). Zakaj torej ne verjeti nekomu, ki je, kot je več kot očitno, dovolj blizu stroki? Da ne bo dilem, nisem sebi postavila tega vprašanja. Meni je jasno, zakaj. |
Problem ni v verjeti ali ne verjeti. Poglejmo recimo tole:
rebecca je napisal/a: |
MgCl2 je prakticno dostopen v laboratorijsko cisti obliki (≥95%, ≥97,0%, ≥98%, 99,99%), dostopen je kot hidrat (≥99,9%) ali pa v raztopini (0,025M, 0,1M in 1M). Ce ga kupis kot nigari je tudi kemijsko precej cist, zdajle se mi ne da spet iskat MSDS. In kje je problem? Tu ga ni. Ok, ti podatki so s strani prodajalca kemikalij. Ce pa gledam druge internetne strani, kjer prodajajo magnezijev klorid kot dodatke prehrani, se pa prebere specifikacijo in ce je ni (ali pa je blablabla), se izdelka ne kupi. |
Saj ne gre za to, ali bi kdo hotel temu verjeti ali ne. To so pač dejstva, a dejstvo je tudi, da je rebecca navedla vsaj to.
Včasih ne znamo stopiti v kožo nekoga, ki ni strokovnjak, pa sprašuje kaj v zvezi z našo stroko. Kot z nekakšno užaljenostjo ga naduto zavrnemo, češ, poglej si osnove, potem pa mi teži. Tak odnos se mi zdi precej otročji.
Mislim, predstavljajte si situacijo (skrajno hipotetično - da je jezikoslovje omalovaževana znanost, ki se ji včasih še tega statusa ne priznava, smo menda že ugotovili), ko nekoga zanima izvor besede "peš".
Seveda lahko takoj uvihnem nos in spustim enovrstični komentar tipa "Malo se izobrazi, seljačino jedna, preden sprašuješ take banalnosti," ali pa kaj bolj uglajenega, morda v smislu "Peš, kot večina slovenskih besed, izvira iz praslovanščine, to je menda jasno" - in v bistvu bi bilo oboje res. Morda bi se celo našli trije ali štirje podobno misleči sostrokovnjaki, ki bi mi zadovoljno prikimavali: "Dobro si ga, kmetavza."
No, jaz bi ubral drugo pot, pa četudi bi moral za to že petstotič ponoviti isto (to mi namreč ni težko, sploh pa imam rad občutek, da sem nekomu dal tisto, za kar me je prosil) in četudi velikokrat na račun tega slišim, da zapravljam čas (svojega in sogovornikovega) ali celo, da ljudi "posiljujem z znanjem": razložil bi mu lepo, da je "peš" poprislovljena oblika mestnika množine indoevropskega korenskega samostalnika *ped- 'noga, stopalo'. Mestnik množine se je glasil *pedsi, kar se je začelo rabiti prislovno, kasneje pa se je naplastila na to obliko še bolj značilno prislovna končnica *-om. Verjetno sicer kasneje, že v praslovanskem obdobju (in podobi - zvezdice pomenije jezikovne transponate), kajti baltski jeziki imajo podobno, a drugačno tvorbo, npr. lit. peščias.
No, še dobro, da me nihče tega ne vpraša. Ampak, kakor koli že: vse drugo kot celosten odgovor se mi zdi v najboljšem primeru nenamerno (a zaradi tega nič manj realno) podcenjevanje vpraševalčeve pameti (ne znanja! Pameti), v najslabšem pa namerno nastopaštvo in delanje se norca iz človeške radovednosti. Nič kaj plemenito.
Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 16. 2012 22:57