31. jan 2014 20:01
V risankah, kjer poslušanje narodnozabavne glasbe presega zgolj okuse, temveč definira slovenstvo - v takih risanakh mene ni.
Mene zanima slovenstvo v tistem delu, kjer je kaj prispevalo v svetovno kulturno zakladnico (in glede narodnozabavne glasbe so v tem kriteriju samo Avseniki -chapeau - in se seznam tu konča). Skratka zanima me slovenstvo v genialnosti Prešerna, v filološki praktičnosti Čopa, pa zanima me sposbnost ubesedovanja kot jo je imel Cankar. Pa fascinira me likovna ambicioznost Antona Ažbeta. Pa ležernost Fabianija. Pa genalnost Župančiča, ki je naredil Shakespeara v slovenščini še boljšega, kot je v izvirniku. Pa Černigojeve ekxpresije. Pa Mušič. Pa Šalamun s Pokrom in Metka Krašovec. Pa slovenski teater. Pa arhitektura petdesetih šestdesetih in od devetdesetih let naprej.
Glede glasbe: včeraj je bila obletnica zadnjega koncerta Beatlov in sicer to je tisti znani koncert, ko so šli na streho studia Apple v Londonu. Najprej so rekli, da bi šli na streho premislit, od tu so pa v enem dnevu naredili vse potrebno za nekaj, kar je v bistvu definiralo vso glasbeno video produkcijo, kot jo poznamo danes. Sladokusci, guglajte na YT.
Vendelina jr.