21. apr 2011 11:08
Mah, saj ... kompliciramo lahko, kolikor hočemo. Saj pravim, tudi tule na sami Kulinariki kar povprek omenjamo neka podjetja, trgovine, proizvajalce in jim delamo brezplačno reklamo. Veliki trgovski giganti imajo nekateri tu gor celo svoje teme, v katerih se člani pogovarjajo o svojih izdelkih. No, mene bolj moti tovrstno "oglaševanje" ... ko trgovcu niti s prstom ni treba migniti, pa se ljudje sami na nekem forumu postavijo v vlogo raklamnih panojev.
Zdaj pa nazaj k našima blogerkama, jima vsaj malo "reklame" delamo. Ja, res je, Lidka ima na blogu nalepljeno povezavo do spletne trgovine, jaz je niti opazila ne bi, čeprav je žive barve, ker so me pač bolj pritegnile fotke. Ampak povezava do spletne trgovine ni nalepljena tule gor, v njenem podpisu. Skratka - do reklame pridemo posredno, če najprej sploh kliknemo na povezavo na blog.
In kaj zdaj? Če se bi uredniku Jerneju zdelo to neskladno z usmeritvijo te spletne strani, tega pač ne bi dovolil. Kot lahko tudi sploh ne bi dovolil lepljenja povezav do drugih spletnih strani in poimenskega omenjanja proizvajalcev oz. blagovnih znamk, ki ne plačajo za reklamo.
Zdaj pa res ne vem več ... a je tak problem sprejeti ustvarjalnega človeka, ki se rad pohvali s svojim lastnim delom tudi na virtualni ravni, ne da bi ga takoj "osumili" da mu gre samo za dobiček?
Po drugi strani pa molče trpimo vizualni kriminal v obliki "jumbo" plakatov, ki si ga multinacionalke privoščijo povsod okoli nas ... a je kdo od nas slučajno kaj dobil za to, ker mora ob vsaki vožnji po avtocesti, z vlakom ali sprehodu peš po naselju prebavljati to oglaševalsko nasilje? Nismo, ne ... nihče nas ne vpraša, če nam je všeč ali ne ... pa jim še sami delamo dobiček z "romanji" v njihove hrame potrošništva ...
Zdaj pa zadosti, ne bom vas več gnjavila, dragi kolegi. Danes imam rojstni dan, jaz in angleška kraljica. Grem skuhat nekaj za dobrodošlico prijateljem.
Lepo se imejte, pa dobre volje ostanite (kljub polnemu nabiralniku naročenih ali nenaročenih reklam)
Mojca