7. apr 2011 15:19
Zelo se strinjam szž zzakom (razen pripombe o feminizmu, seveda).
Mislim, da ti je dal odlične nasvete, posebno koristen se mi zdi tisti o organizaciji; ta se mi zdi dosti bolj pomemben kot kakšen konkreten recept.
S tem, da začenjata od nule, sta v veliki prednosti, saj si bosta lahko ustvarila kuho in kuhanje po svoji meri.
Najprej se odločita za način in ritem vajine prehrane.
Zajtrkovala bosta najbrž doma, kosila pa vsaj med tednom najbrž ne, če se oba šolata.
Ali bo torej vajin vsakodnevni glavni ali skupni obrok večerja, mogoče bosta šla raje na pico, pojedla le solato (eden ali drugi jo bo moral nabaviti, oprati in pripraviti).
Kako ob koncu tedna? Bosta pripravljala pojedine ali načrtujeta sobotna in nedeljska kosila pri starših?
Potem so tu še kuhinjske danosti - je v gospodinjstvu zamrzovalnik, pečica, palični mešalnik - nič od tega ni nujno, je pa te stvari treba upoštevati, preden kupiš kilo mesa za bolonjez ali kvas za kilo kruha.
Pa premislita o tem, kaj rada jesta, mogoče še o tem, kaj se enemu ali drugemu zdi zdravo.
Ko si bosta o vsem tem na jasnem, si napravita zelo okviren tedenski jedilnik. Ni nujno, da se ga držita, ampak imela bosta približno idejo, koliko česa potrebujeta.
Rajši nakupita premalo kot preveč, konec koncev ne bosta živela na barki in če bo česa zmanjkalo, lahko skočita v trgovino ali naročita pico.
Najkasneje čez mesec ali dva bosta že vedela, koliko robe in časa potrebujeta za domačo prehrano, kakšen ritem je primeren za vaju in kar je najbolj pomembno - ali vaju v tem obdobju sploh veseli kuharija.
Če vaju ne, ni to nobena tragedija, še manj sramota. Kot sem razumela, sta študenta, in tisti prislovični topli obrok si lahko privoščita na bone, ostalo kuharijo pa skrčita na minimum.
Nikakor pa ne kuhajta samo zato, ker se vama (ali komu drugemu) zdi, da je tako prav.
Presna hrana je zdrava, sploh pa dandanes lahko za enako ceno (če ne nižjo) jesta tudi zunaj.
Konec koncev so generacije, najbrž tudi vajina, v rastni dobi obedovale v vrtcih in šolah.
Vsekakor sporoči, kaj bi rada kuhala. Recepti in nasveti se bodo gotovo kar vsuli.
nola