22. mar 2012 22:03
No jaz sem si lani in tudi letos naredila sok kar sama in sicer takole:
Baje pomaga c/p:
Že v srednjem veku je veljalo, da so breze vsestransko zdravilno uporabne. Pomagajo pri odvajanju vode in čiščenju krvi.
Drevesni sok, ki ga zbiramo spomladi, pijemo večkrat na dan proti boleznim sečevoda, jeter in žolča. Odvajalni učinek povzroči izločanje sečnega peska in ledvičnih kamnov.
Če sok uporabljamo zunanje, zdravi poškodbe kože, preprečuje nastajanja prhljaja na glavi in bradi. Za čaj nabiramo listne popke, še bolje pa mlado listje, ki posušeno in kot čaj pospešuje izločanje urina. Priporočljiv je tudi pri revmatičnih obolenjh in katarju mehurja.
Konec citata
Imam prijateljico, Ukrajinko, ki ve povedati, da pri njih z dodajanjem suhih jabolcnih in hruskovih krhljev izdelujejo odlicno osvezilno in zdravilno pijaco, nekaksno vino bi lahko rekli.Postopek je kompliciran, sporazumevanje z njo pa tudi, govoriva v stirih jezikih, tako da Bog pomagaj.
Pravi tudi, da se ga ne sme prekuhavati, ker izgubi vse sestavine, torej je treba piti svez, najbolje zjutraj, pa se ene dva do tri kozarce cez dan.
Pomagal naj bi tudi tistim , ki imajo tezave s celulitom( pitje soka na tesc v kombinaciji z obkladki ), pa za natiranje lasisce je ucinkovit, pa se kaj bi se naslo.
O obstojnosti ne morem nic reci- jaz ga naberem po ene par litrov in ga v nekaj dneh popijemo. Tacas ga hranim v hladilniku.
Ce je res tako zelo zdravilen ne vem, verjamem pa , da skodi zagotovo ne.Tudi okus, rahlo sladek, mi je vsec.
Lep vecer!
lp lučka