21. jul 2011 19:09
Netty je spraševala o izkušnjah z maco (Lepidium meyenii). Zanjo sem izvedela od sodelavke, njej jo je priporočila znanka, ki je imela z uživanjem dobre izkušnje. Poiskala sem informacije na internetu.Za nakup se nekako nisem upala odločiti. Šele ko sem pozitivne informacije dobila še od dveh znank "iz prve, preizkušene, roke", sem se odločila za preizkus.
Maco se dobi v kapsulah in v prahu, prodajajo jo v trgovinah s t. i. zdravo prehrano. Sama sem se odločila za maco v prahu. Poleg je priložena žlička (merica) za odmerjanje primerne količine. Priporočajo jemanje 1- 3 merice dnevno (odvisno od proizvajalca). Okus ni ravno prijeten, zato priporočajo jemanje npr. v sadnem soku ali jogurtu. Po mojih izkušnjah je še najbolje s sadnim sokom, ker prekrije okus.
Za kakšne "čudežne zvarke" sem precej skeptična. Tokrat pa sem se za jemanje odločila predvsem zato, ker naj bi maca povečala energijo. Sem v letih, ko mi mena povzroča različne težave, med drugim sem pogosto brez moči, volje in energije, upokojitev, ki bi mi omogočila več časa zase, pa se vedno bolj oddaljuje, zato se mi je maca pojavila kot naročena.
Za lajšanje težav mene jemljem že dalj časa remifemin. Teh tablet (rastlinskega izvora, ki se jih dobi v lekarni brez recepta), se nisem upala opustiti, zato sem jih še vedno jemala 2x dnevno. Maco naj bi jemala 3x dnevno . Toliko se mi je zdelo preveč, zato sem jo začela uživati 2x dnevno: pri zajtrku in pri kosilu. Že po kakšnih treh dneh sem začutila v sebi več energije. Žal pa se mi je hkrati močno povečalo tudi potenje, ki mi je bilo predvsem ponoči zelo neprijetno, zato sem po približno enem tednu jemanje prekinila.
Čez kakšen mesec pa sem si "predpisala" drugačno jemanje: maco vzamem le zjutraj ob zajtrku, remifemin pa le eno tableto zvečer. Zdi se mi, da mi tak način zaenkrat ustreza. Zjutraj, ko vzamem maco, prav čutim povečanje energije, ki potem proti večeru pada, kar je v redu, saj naj bi maca sicer slabšala spanje.
Maco jemljem približno tri mesece. Zaenkrat imam dobre izkušnje. Ko sem v lekarni kupovala remifemin, sem farmacevtke vprašala za mnenje. Ena je rekla, da je ne pozna, druga je menila, da lahko jemljem oboje.
Netty, upam, da ti bodo moje izkušnje v pomoč.
iza56