5. jun 2012 10:40
Maxi delodajalec nima nobenih stroškov z osebo, ki je na porodniškem dopustu. Izplačati ji mora "le" regres. No, vsaj zdi se mi tako.
Je pa res, da se dostikrat zgodi kot piše OlivaB, da žensk ne pričaka služba, ko se vrnejo s porodniške.
So pa tudi svetle izjeme, ki jih pač moram izpostavit v teh časih, oba primera sta iz moje družine.
Sama sem imela dve zaporedni porodniški, v službi me ni bilo dve leti in pol. Na delovno mesto sem prišla v času najhujše krize, pa še vedno delam, v tem času sem tudi napredovala (pa delam skrajšan, 6-urni delovnik) in dobila višjo plačo.
Drugi primer: moja sestra je noseča, 1.4. se ji je iztekla pogodba za določen čas. Imela je obljubljeno s strani delodajalca, da ji bodo dali pogodbo za nedoločen čas. Vsi smo jo nagovarjali, naj za nosečnost pove po tem, ko bo imela pogodbo v roki, pa se ji ni zdelo pošteno. Povedala je tri tedne pred 1.4. in kljub temu, da so vedeli, da je noseča, je s tem datumom dobila pogodbo za nedoločen čas.
Dva različna delodajalca, dve različni branži, pa se do nosečnih žensk oz. kasneje mater resnično obnašajo kot družinam prijazno podjetje.
Vilma