26. feb 2014 12:07
tinca je napisal/a: |
No vprašanje o zmrzovanju domače žolce je tudi mene mučilo. Kuham jo namreč samo za moža, ki pa te količine, ne glede na to, kakšen ljubitelj je, pač ne zmore. Potem pa talam okrog, imam stalne stranke, a je ljubiteljev žolce žal precej malo. Če sem odkrita, jaz probam samo juho, ko se še kuha, če je dovolj slana, drugače je pa ne jem. Mož sicer pravi da je vrhunska. Jo pa delam vedno iz svinjskih nogic (ker nimam domačih kolin, je ostale dele relativno težko dobit, no zadnjič sem ujela celo svinjski repek) in govedine, z veliko jušne zelenjave. Meso kuham kar dolgo 3-4 ure z začimbami (cel poper, lovor, majaron, česen, sol), potem dodam še jušno zelenjavo, obvezno veliko korenja in kuham še cca 2 uri. Mama me je naučila, da ko juho precediš, mora meso samo pasti s kosti, oziroma odstopiti. Meso narežem na koščke in očistim vseh koščic. V skledice dam na dno pol jajca, na kolobarje narezano korenje iz juhe, narezane kisle kumarice in meso. Vse to zalijem s precejeno juho in dam na hladno, da se strdi. Do zdaj je še vedno uspela. Količinsko pa - nekje 3 parklje in en paket govedine za juho s kostjo (cca pol kile mesa) za običajen petlitrski jušni lonec. Iz tega potem pride cca 13-14 skodelic za enega bolj krepkega jedca. Mož si to potem zvrne na krožnik, razreže na kose, gor da malo kisa, čebulo in bučno olje. Naslednjič bom potem žrtvovala eno skodelico za v zmrzovalnik.
|
Tinca, nikar ne zamrzuj skledice z jajcem, korenjem in mesom vred, ker se ne bo obneslo.
Zmrzneš lahko le precejeno juho za žolco, ki jo, ko jo rabiš, zavreš in preliješ po svežih sestavinah in ohladiš.
Žolce z jajcem itd. pa ne moreš prevreti, če jo boš pa samo odtajala, ne boš dobila žolce, ampak mineštro.
nola