3. mar 2011 12:26
Mayisa. je napisal/a: |
Ne morem si pa kupovati mlečnih izdelkov na zalogo, sadja, zelenjave, pa še kaj bi se našlo, tudi kruh redno pečem doma, ...v glavnem ne zapravljam po nepotrebnem, NE kupujem brezveznih stvari, ne mečem v nakupovalno košaro presežkov ....hrana je vseeno zelo draga in se še draži, plače pa ostajajo enake že veliko časa ...to pa me jezi!!
|
Ja, res je, hrana je zelo draga, na žalost. To tudi mene jezi in žalosti. Se mi včasih zdi, da gre ves denar samo za hrano
Ampak, ko si že vprašala - po mojem pa tudi mlečne izdelke lahko kupiš "na zalogo", vsaj za 1 teden. Recimo jogurti, skuta, smetana, maslo, da o siru niti ne govorim, imajo minimalno tedenski rok uporabe (evo, moji včeraj kupljeni navadni "Tuš" jogurti imajo rok do 18.3.!)
Lahko pa kupiš domače mleko iz mlekomata in si doma sama pripravljaš kislo mleko, mi to poleti vedno počnemo. Za 80 centov, kolikor stane liter domačega mleka, dobim 1 l dobrega kislega, če pa bi kpovala najcenejše kislo mleko v naši trgovini, bi dala za najcenejše 30 centov - za 180 g lonček.
Sir pa se ti splača kupiti na tržnici ali pri kakemu kmetu (posebej dobri so tolminski siri, pa bovški .. če te kdaj zanese ja na izlet zelo priporočam) in to kar celo kolo (seveda, če ste doma ljubitelji). Tak domač sir ti zdrži lepo zavit v krpo v hladilniku ali v hladni shrambi cel mesec, če ga seveda pej ne pojeste
Mleko pa jaz kupujem na mlekomatu (in tam zraven na srečo ni nobenih vabljivih ponudb, da bi kupila spotoma še kako "neumnost") oziroma včasih kupim kar po celo "šteko" trajnega, pa je mir za dober teden do dva.
Ah, žalostno je vse skupaj, res ... si ne predstavljam, kako je preživeti z minimalno plačo (sploh sredi mesta, ko nimaš možnosti svojega vrta) in ob tem še vsak dan pripravljati kvalitetno in raznoliko hrano za vso družino. Ravno zadnjič je v neki oddaji ena pediatrinja pripovedovala o "podhranjenosti zaradi revščine" otrok iz socialno šibkih družin ... kupujejo pač najcenejše artikle, glavnino njihove prehrane predstavljajo "prazna" škrobnata živila, maščobe in sladkor, zelenjave, sadja, polnozrnatih žitnih izdelkov, rib in mesa pa močno manjka ...
Mojca